Home Geopolitika Iran planira predstaviti mirovni plan za Siriju

Iran planira predstaviti mirovni plan za Siriju

by admin

Iran, jedan od glavnih saveznika Damaska, iznijet će glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu novi mirovni plan za Siriju, rekao je u srijedu zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Husein Amir-Abdulahijan.

Iran će “iznijeti izmijenjeni plan (u odnosu na prethodni predan UN-u prošle godine) za Siriju glavnom tajniku UN-a” nakon “konzultacija Teherana i Damaska”, rekao je Amir-Abdulahijan za televizijsku postaju Al-Majadin, koja podržava sirijski režim i nalazi se u Bejrutu.  Istaknuo je da je riječ o “jednom od najučinkovitijih i najozbiljnijih planova” ikada iznesenim “UN-u i međunarodnim čimbenicima”, ne precizirajući ipak pojedinosti tog plana od četiri točke.

Po Al-Majadinu, plan predviđa “trenutačni prekid vatre u Siriji, osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, izmjene ustava (…) kako bi se osigurala prava etničkih i vjerskih manjina te održavanje izbora koje bi nadzirali međunarodni promatrači”. “To su puka nagađanja”, rekao je međutim Amir-Abdulahijan.

Amir-Abdulahijan je dodao da je “srećom došlo do strateške promjene u stajalištu regionalnih čimbenika kad je riječ o Siriji: ako je prije četiri godine mnogo stranih čimbenika smatralo rat rješenjem, sada mnogi smatraju da je koncentriranje na političko rješenje najprimjereniji način za rješavanje sirijske krize”. Teheran financijski i vojno podržava sirijski režim u sukobu koji razdire tu zemlju od 2011. i u kojem je poginulo više od 230.000 ljudi.

Ova iranska najava podudara se s posjetom Teheranu sirijskog ministra vanjskih poslova Walida Mualema i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova, posebnog predstavnika za Bliski istok ruskog predsjednika, koji je također saveznik Damaska.

Related Posts