Home Geopolitika Iran optužio saudijsko zrakoplovstvo za napad na veleposlanstvo u Jemenu

Iran optužio saudijsko zrakoplovstvo za napad na veleposlanstvo u Jemenu

by Petar Varat

Zrakoplovstvo Saudijske Arabije “namjerno” je bombardiralo iransko veleposlanstvo u Jemenu, ranivši više pojedinaca među osobljem u Sani, optužio je u četvrtak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hosein Džaber Ansari kojega citira državna televizija.

“Ta namjerna akcija Saudijske Arabije krši sve međunarodne konvencije o zaštiti diplomatskih misija te je saudijska vlada odgovorna za nanesenu štetu i stanje ranjenih članova osoblja”, izjavio je Ansari.

Prema iranskim medijima napad je počinjen raketama koje su u srijedu navečer oštetile zgradu iranskog veleposlanstva u Sani.

Stanovnici Sane kažu kako su u četvrtak ujutro zabilježeni deseci zračnih udara koalicije koja se bori protiv pobunjenih Huta.

Rijad, koji je u diplomatskom sporu s Iranom zbog prošlotjednog pogubljenja uglednog šijitskog klerika, optužio je Teheran za potporu Hutima.

Koalicija je objavila kako istražuje iranske optužbe za napad na veleposlanstvo u srijedu navečer i poručila da su zračni udari u srijedu izvršeni na položaje raketnih lansera koje koriste Huti za napade na Saudijsku Arabiju te da Huti koriste u napadima napuštena veleposlanstva u Sani.

Iranska vlada zabranila je u četvrtak uvoz svih proizvoda napravljenih u Saudijskoj Arabiji, izvijestila je iranska studentska novinska agencija ISNA.

Odluka je donesena na sastanku kabineta kojim je predsjedao predsjednik Hasan Ruhani, dodaje ISNA. (hina)

Related Posts