Iran nije opskrbljivao jemenske pobunjenike oružjem

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Džavad Zarif u petak je demantirao da je njegova država opskrbljivala jemenske pobunjenike Hutije oružjem, odgovarajući na optužbe koje je dan ranije iznio američki državni tajnik John Kerry.

“SAD ne bi smio iznositi takve komentare jer ga to čini suodgovornima za saudijska ubijanja djece i druge nehumane ratne zločine u Jemenu”, rekao je Zarif. Kerry je upozorio Iran da opskrbljivanje Hutija oružjem nije samo prijetnja američkom savezniku Saudijskoj Arabiji, nego i SAD-u.

Sukob u Jemenu intenzivirao se u ožujku 2015. kad su većinski šijitski pobunjenici, koji su 2014. osvojili glavni grad Sanu, napredovali prema južnom gradu Adenu pod kontrolom vlade, što je natjeralo Saudijsku Arabiju i saveznike da započnu sa zračnim bombardiranjem te pobunjeničke skupine.

Saudijska Arabija strahuje da će pobunjenici omogućiti šijitskom Iranu, njihovom regionalnom rivalu, strateško uporište na arapskom poluotoku. Predsjednik Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra’ad Al Hussein u četvrtak je rekao kako se treba provesti istraga o 3799 smrti civila za koje su odgovorne sve strane uključene u jemenski konflikt od ožujka prošle godine.

You may also like