Iran nije dao garancije za poštivanje sporazuma

Poruka iz SAD-a

Sjedinjene Američke Države su saopćile da još nisu vidjele konkretne znake da je Teheran spreman “učiniti ono što je neophodno” u skladu s međunarodnim sporazumom o nuklearnom programu i na taj način omogućiti ukidanje određenih američkih sankcija.

“Pitanje na koje još nemamo odgovor jeste da li je Iran, na kraju krajeva, spreman učiniti ono što je neophodno da bi se ponovo pridržavao sporazuma”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken za CNN, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarifna Twitteru je poručio Blinkenu da je ukidanje sankcija moralna obaveza, a ne sredstvu za stjecanje prednosti u pregovorima.

Trump povukao SAD iz sporazuma 2018.
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo zanemarivati svoje obaveze prema sporazumu.

Iran insistira na ukidanju američkih sankcija, dok sadašnji američki predsjednik Joe Biden želi da se Teheran prvo vrati poštovanju obaveza prema sporazumu prije razgovora o povratku SAD-a nuklearnom sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Posljednja runda pregovora završena je u Beču u srijedu, uz ocjenu da je postignut napredak.

You may also like

0 comments