Iran: Nećemo zaustaviti svoj program balističkih raketa

Iranski program balističkih projektila neće se zaustaviti ni pod kojim okolnostima a Teheran ima rakete spremne za ispaljivanje, rekao je viši zapovjednik iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC), objavila je državna televizija u četvrtak.

“Iranski balistički program neće se zaustaviti ni pod kojim okolnostima… IRGC nije nikad prihvaćao rezolucije Vijeća sigurnosti o iranskom balističkom programu … mi smo uvijek spremni obraniti zemlju protiv svakog agresora. Iran se neće pretvoriti u Jemen, Irak ili Siriju”, rekao je brigadni general Amir Ali Hadžizadeh.

Teheran je u utorak i srijedu pokusno ispalio nekoliko balističkih projektila, objavili su državni mediji. Na pokuse se gleda kao na izazov rezoluciji UN-a i nuklearnom dogovoru iz 2015. u sklopu kojega se Teheran složio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje gospodarskih sankcija.

Iran je u četvrtak objavio da ispaljivanje projektila, proizvedenih sa sposobnošću da pogode Izrael, ne predstavlja kršenje nuklearnog dogovora iz 2015. sa šest glavnih svjetskih sila, izjavio je viši dužnosnik a navodi ga državna televizija. “Iranski balistički program i pokusno ispaljivanje projektila u sklopu vojne vježbe tijekom nekoliko proteklih dana ne krše nuklearne obveze i nuklearni dogovor postignut sa šest sila”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hosein Džaberi-Ansari.

You may also like