Iran neće prihvatiti mogućnost obnavljanja sankcija

Iran neće prihvatiti nikakvu mogućnost aktiviranja sankcija koje su posljedica njezina nuklearnog programa nakon isteka desetogodišnjeg razdoblja predviđenog rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, kazao je u srijedu iranski pregovorač Abas Arakši.

Šest svjetskih sila izvijestilo je Europsku uniju i glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona početkom mjeseca da će za deset godina zatražiti produljenje trajanja mehanizma za ponovno automatsko uvođenje sankcija za još daljnih pet godina. Govoreći o povijesnom sporazumu sa svjetskim silama postignutom 14. srpnja u Beču Arakši je na konferenciji za novinare rekao da bi svaki pokušaj da se ponovno uvedu sankcije nakon što istekne destgodišnje razdoblje u kojem se one mogu aktivirati predstavljao kršenje dogovora i to ne bi bilo vjerodostojno.

Iran je postigao dogovor o ograničenju razvoja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje niza sankcija koje su ugrožavale gospodarstvo te zemlje. Svjetske sile sumnjale su da Iran pokušava razviti nuklearnu bombu a Teheran je tvrdio da je program mirnodopski. Rezolucijom Vijeća sigurnosti predviđa se ponovno uvođenje sankcija ukoliko Iran tijekom sljedećih deset godina prekrši odredbe sporazuma. Ukoliko ih se Iran bude prodržavao svaka će prijetnja sankcijama prestati za deset godina.

You may also like

0 comments