Iran ne strahuje od novih američkih sankcija

Iran ne strahuje od novih sankcija koje će Sjedinjene Države nametnuti u narednim danima, rekao je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani.
Sjedinjene Države planiraju nametnuti sankcije iranskom naftnom sektoru 4. studenoga. “Ovaj datum označava novu nepravdu koju donose Amerikanci”, citirala je Rohanija iranska novinska agencija.

“Ljudi trebaju znati sa sigurnošću da se iranske vlasti ne boje američkih prijetnji”, dodao je.

“U zadnjih nekoliko mjeseci naš narod je suočen s teškim vremenima i moguće je da će idućih nekoliko mjeseci biti teško. Međutim, vlada će učiniti sve da smanji te probleme”, dodao je on.

Washington je ponovno uveo sankcije Iranu u svibnju nakon povlačenja iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. Iranski rijal je zabilježio je rekordni pad u odnosu na američki dolar posljednjih mjeseci pod prijetnjom novih američkih sankcija. Troškovi života su se također povećali uzrokujući povremene prosvjede protiv profiterstva i korupcije na kojima su mnogi prosvjednici uzvikivali razne slogane protiv vlasti.

Iran je u nedjelju započeo prodaju sirove nafte privatnim tvrtkama kao dio strategije kojom nastoji suzbiti planirane sankcije.

 

You may also like

0 comments