Iran nastavlja s obogaćivanjem urana

Usprkos sankcijama
Iran je u ponedjeljak rekao da će unutar deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog urana – korak koji će vjerojatno dodatno zategnuti visoke napetosti s Washingtonom – no dodao je da europske zemlje još imaju vremena očuvati nuklearni dogovor. 

Iran upozorava Europu: Normalizirajte ekonomske veze ili se suočite s posljedicama Američko-iranske napetosti pogoršale su se nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran izveo napade prošli četvrtak na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran je opovrgnuo da je bio umiješan.

“Učetverostručili smo tempo obogaćenja i čak ga nedavno još povisili, pa će unutar 10 dana prijeći limit od 300 kilograma”, rekao je glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju na državnoj televiziji. “Još uvijek ima vremena … ako europske države žele djelovati”.

Teheran je u svibnju rekao da će smanjiti ispunjavanje nuklearnog dogovora dogovorenog sa svjetskim silama 2015., u znak prosvjeda zbog odluke SAD-a da se jednostrano povuče iz sporazuma te ponovno nametne sankcije Iranu prošle godine.

Američki dužnosnik: Iranci su prije napada na tankere gađali američki dron Svrha sporazuma jest proširiti vremenski okvir koji bi teoretski bio potreban Iranu da proizvede dovoljno fizijskog materijala za atomsku bombu s nekoliko mjeseci do minimalno godine dana. Iran je u više navrata kritizirao odgode u postavljanju europskog mehanizma koji bi zaštitio trgovinu s Iranom od američkih sankcija u pokušaju da sačuva nuklearni dogovor.

 

 

You may also like

0 comments