Iran najveći dobitnik carinskog rata?

 Po objavi kineske odluke cijena američke nafte pala je pet posto zbog očekivanja da će uvoz iz SAD-a biti zamijenjen uvozom iz Irana.
Gotovo milijardu dolara mjesečne zarade američkih naftnih kompanija našlo se na udaru kineskih vlasti odgovarajući na proširenu listu proizvoda na koje će Trumpova administracija uvesti carine.

Nakon što su iz Washingtona u petak poručili da 6. srpnja na snagu stupaju dodatne carine od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, Peking je odmah najavio carine na uvoz nekoliko vrsta sirovina iz Amerike, uključujući i naftu.

“Ova eskalacija trgovinskog rata opasna je za cijene nafte”, ističe za Reuters Stephen Innes, analitičar singapurske tvrtke OANDA. Naime, cijena američke nafte pala je za pet posto zbog očekivanja da će Kina smanjeni uvoz nafte iz SAD-a zamijeniti većim isporukama iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), posebice Irana. Za očekivati je da će više nafte dolaziti i iz Rusije.

Carinama opterećeni izvoz nafte u Kinu bit će popriličan udar za američke naftaše. U posljednje vrijeme američki izvoz u Kinu snažno je porastao na krilima skoka proizvodnje zbog viših cijena barela. Podaci Reutersa pokazuju da je u svibnju isporučeno gotovo 11 milijuna barela, dvostruko više nego godinu ranije. Za srpanj su već ugovorene isporuke 14 milijuna barela vrijedne 950 milijuna dolara. Još početkom prošle godine američke isporuke vrijedile su 100 milijuna dolara. Najavljene carine na naftu zatekle su i kineske naftne kompanije.

Kako je za Reuters naglasio predstavnik jedne velike kineske naftne kompanije koji je želio ostati anoniman, s obzirom na ranije najave iz Pekinga da će uvozom nafte pokušati smanjiti višak u trgovini sa SAD-om, tamošnji naftni sektor pripremao se za veće kupnje američke nafte.

Veliki dobitnik ovog carinskog ping-ponga mogao bi biti Iran. “Kinezi bi mogli jednostavno zamijeniti dio američke s iranskom naftom. Kina nije zaplašena prijetnjom američkih sankcija. Nije bila ni u prošlosti. To će očito razbjesniti Trumpa”, kaže John Driscoll, direktor JTD Energy Servicesa.

You may also like