Iran izlazi na globalno tržište nafte, cijena na niskim razinama

Jučerašnji dan bit će upisan u povijesti trgovanja naftom. Nakon dugogodišnjih sankcija, jučer je Iran počeo isporučivati naftu na globalno tržište. Iran planira povećati izvoz nafte na tri milijuna barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele.

Kako prenosi Iranska novinska agencija, Rokneddin Javadi, zamjenik iranskog ministra nafte, jučerašnju je isporuku nazvao novim poglavljem u iranskoj naftnoj industriji nakon pet godina sankcija. Priopćeno je da je nekoliko cisterni prevezlo iransku naftu prema Europi posljednjih dana. Iran planira povećati izvoz nafte na tri milijuna barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele, izjavio je ranije ministar za naftu i naftne derivate Bijan Zangeneh.

Ministar je otkrio da Iran planira uložiti oko 180 milijardi dolara u petrokemiju i naftni sektor do 2022. godine kako bi eksploatirao naftna polja i modernizirao postrojenja. Cijena barela sirove nafte na svjetskim burzama kreće se oko 30 dolara, a trenutno je barel nafte jeftiniji od mnogih stvari koje ljudi kupuju u svakodnevnom životu, pa tako primjerice barel nafte (159 litara) košta manje nego 159 litara flaširane vode.

Iran je u srpnju prošle godine postigao nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u sljedećih 15 godina. U siječnju ove godine je i službeno izašao iz ekonomske izolacije u kojoj se nalazio godinama. To je uslijedilo nakon potvrde od strane UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran ispunio sve mjere sukladno Sporazumu o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila.

You may also like