Iran i Rusija imaju različit stav prema Asadu

Zadržavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na vlasti nije za Rusiju pitanje načela, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova ukazujući na razlike u stajalištima u odnosu na Iran, još jednog snažnog sponzora sirijskog predsjednika.

Jačajući nagađanja o razlikama između Moskve i Teherana u pogledu Assada, čelnik iranske revolucionarne garde sugerirao je u ponedjeljak da bi Iran mogao biti privrženiji Assadu nego Rusiji, rekavši da Moskvi “nije kao nama stalo da Assad ostane na vlasti”.

Dok su Rusija i Iran najveći Assadovi međunarodni zagovornici u četverogodišnjem sirijskom ratu, SAD, njegovi saveznici u Zaljevu i Turska ustraju u tome da Assad mora otići u sklopu mogućeg mirovnog sporazuma. Upitana je li ostanak Assada za Rusiju pitanje načela, glasnogovornica ministarstva Maria Zahararova rekla je: “Apsolutno ne. Mi to nikada nismo rekli”. “Ne kažemo da Assad mora otići ili ostati”, dodala je, prenosi agencija RIA.

No, još jedna promjena režimana Bliskom istoku mogla bi biti katastrofa “koja bi cijelu regiju pretvorila u golemu crnu rupu”, istaknula je. Zaharova je dodala da Rusija nije promijenila politiku prema Assadu i da bi o njegovoj sudbini trebao odlučiti sirijski narod.

You may also like