Iran će graditi nove nuklearke

Direktor Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI) Ali Akber Salehi kazao je kako će se izgraditi dvije nove nuklearne centrale u gradu Bandar Bushehr, na jugozapadu Irana, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Bandar Bushehru do sada se nalazila jedna nuklearna centrala. Salehi je za iransku državnu televiziju izjavio kako će reaktori u novim centralama vrijediti približno deset milijardi dolara. On je dodao kako se zbog redizajna teškovodnog reaktora u Araku, gradu u unutrašnjosti Irana koji je bio dio nuklearnog sporazuma, ali i niza drugih nuklearnih projekata sastao sa kineskim vlastima. “Naši i njihovi nuklearni stručnjaci nekoliko puta su se sastali u Kini, ali i u Iranu”, kazao je Salehi.

On je dodao kako se o ovoj temi detaljno razgovaralo sa američkim i kineskim stručnjacima u Beču, glavnom gradu Austrije. Nakon toga u Pekingu, glavnom gradu Kine, ova najmnogoljudnija zemlja, Iran i SAD postigle su dogovor. Teškovodni reaktoru u Araku je bio jedan od glavnih problema zbog kojih se zemlje nisu mogle dogovoriti kada se radi o nuklearnom pitanju. Vijeće sigurnosti UN-a, odnosno pet stalnih članica i Njemačka, bili su zabrinuti zbog plutonijuma koji bi ovaj reaktor mogao proizvesti, a bio bi upotrebljen za atomsku bombu. Zbog toga su naredili da se zatvori dok se ne redizajnira u reaktor lake vode. Sporazumom, potpisanom u Beču, o restauraciji reaktora iz Araka postigao se dogovor o nuklearnom pitanju i pregovorima koji su se vodili između Irana i grupe 5+1.

You may also like