Iran također zamrzava proizvodnju; američke kompanije dobrodošle

Američke kompanije dobrodošle su investirati u industriju nafte i plina u Iranu, izjavio je iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zangeneh.

“Generalno, nemamo problem s nazočnošću američkih kompanija u našoj zemlji”, izjavio je Zanganeh za iransku nacionalnu televiziju, prenosi agencija Beta.

Naveo je kako vlada SAD uvodi sankcije iranskim naftnim kompanijama bez obrazloženja, kao i da je “najveća državna naftna kompanija pozitivno završila razgovore sa američkim konglomeratom”. Potvrdio je da je državna naftna kompanija obavila razgovore sa General Electricom.

Na novinarsko pitanje je li pozvao lidere njemačke kompanije Siemens ulagati  u iranske naftnu industriju, Zanganeh je rekao da velike kompanije dođu u Iran.

Većina sankcija Iranu ukinuta je u siječnju nakon postizanja dogovora Irana i šest velikih sila o ukidanju iranskog nuklearnog programa, ali su još na snazi sankcije SAD-a zbog programa balističkih raketa, navodi agencija AP. Iran pokušava povratiti svoj udio na svjetskom tržištu nafte nakon ukidanja sankcija.

Na suradnju Irana po pitanju zamrzavanja količine eksploatacije nafte ne treba računati prije nego što dosegne razinu od četiri milijuna barela dnevno, izjavio je ministar nafte Bizan Zangana.

Iran je spreman s drugim zemljama razmotriti zamrzavanje količine eksploatacije nafte tek onda kada bude uvećao proizvodnju na četiri milijuna barela dnevno, izjavio je ministar nafte Bizan Zangana, prenijeli su mediji pisanje agencije ISNA.

“Prije toga, prije nego što proizvodnja bude dostigla razinu od četiri milijuna barela dnevno s nama ne treba računati na suradnju u tom smislu”, rekao je ministar odgovarajući na pitanje hoće li ministar energetike RF Aleksandar Novak koji će Iran posjetiti 14. ožujka pokušati uvjeriti iranske vlasti da se priključe prijedlogu o zamrzavanju količine eksploatacije nafte.

Krajem veljače Zangana je govorio da će dnevna eksloatacije nafte u Iranu dostići 4,6 milijuna barela u okviru petogodišnjeg programa razvoja ove zemlje do 2021. godine.

You may also like