Irak traži pomoć UN-a glede rezolucije o Turskoj

Irak je izvijestio da traži međunarodnu potporu članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za donošenje rezolucije kojom bi se osudilo ponašanje službene Ankare zbog turskih vojnika na sjeveru Iraka.

Glasnogovornik iračkog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Džamal u četvrtak je izjavio da je njegova zemlja iz tog razloga počela kontaktirati s pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti i “prijateljskih zemalja”, čija imena nije naveo. “Svrha kontakata je postići da međunarodna zajednica zauzme stav protiv turskoga kršenja iračkog suvereniteta, kao i postizanje međunarodne potpore za odluku Vijeća sigurnosti kojom bi se to kršenje osudilo”, rekao je Džamal.

Između Bagdada i Ankare napetosti rastu zbog turskih vojnika koji u blizini sjevernoga iračkog grada Mosula obučavaju kurdske iračke vojne snage. Mosul je pod kontrolom IS-a. Bagdad tvrdi da su turski vojnici onamo poslani bez dopuštenja te zahtijeva njihovo povlačenje.

Ranije danas je irački veleposlanik u Egiptu Dia al Dabas izjavio da njegova zemlja traži pomoć od Arapske lige da se što hitnije održi sastanak na kojem bi se raspravljalo o ovom pitanju. Kako je kazao al Daba, zahtjev je podnio irački ministar vanjskih poslova Ibrahim al Džafari u telefonskom razgovoru s Nabilom al Arabijem, predsjednikom panarapske organizacije sa sjedištem u Kairu.

You may also like

0 comments