Home Geopolitika Irak i šijitske milicije pozvale na ruske udare

Irak i šijitske milicije pozvale na ruske udare

by Agencije

Iračka vladajuća koalicija i moćne šijitske milicije pozvale su iračkog premijera Haidera al-Abadija da zatraži ruske zračne napade na militante Islamske države, koji kontroliraju velik dio Iraka, kazali su članovi koalicije i milicija. Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Joseph Dunford, rekao je tijekom posjeta Bagdadu u utorak da je SAD dobio jamstva Iraka da neće tražiti rusku intervenciju.

Američki zračni napadi na Islamsku državu u Iraku nisu, naime, za sada uspjeli bitno promijeniti odnos snaga na terenu. Dunford je kazao da su mu Abadi i irački ministar obrane Haled al-Obeidi kazali da neće tražiti rusku pomoć. Dvojica članova iračkog parlamenta kazali su za Reuters da je premijer pod “golemim pritiskom” vladajućeg Nacionalnog saveza da zatraži rusku intervenciju u Iraku.

Službeni zahtjev uputili su mu prošli tjedan, no on još nije službeno odgovorio. “Abadi im je kazao da nije vrijeme za uključivanje Rusa u borbu jer bi to samo zakompliciralo situaciju s Amerikancima i moglo bi imati neželjene posljedice čak na dugoročne buduće odnose s Amerikom”, rekao je visoki šijitski političar blizak Abadiju.

Abadijev glasnogovornik rekao je da premijer nije o tome razgovarao s Rusijom. Istodobno, Abadi “ne isključuje nijednu stranu koja bi mogla pomoći Iraku”, dodao je. Dunford je tijekom posjeta Bagdadu obećao novi zamah u borbi protiv IS-a, odbacivši ocjene da je kampanja u slijepoj ulici, nakon što je na terenu ostvaren napredak kojim je velikim dijelom osigurana strateška rafinerija u Baidžiju. Američka koalicija objavila je da je izvela više od 130 zračnih napada u toj akciji od 1. kolovoza.

Related Posts