Irak će poslati još vojsnika u bitku za Mosul

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je u srijedu da će Washington poslati još američkih vojnika kako bi pomogli iračkim snagama u bitki za oslobađanje Mosula od Islamske države.

“Američki predsjednik Barack Obama konzultiran je o zahtjevu iračke vlade da posljednji put poveća broj instruktora i savjetnika u sklopu međunarodne koalicije u Iraku”, kaže se u priopćenju iračke vlade. Abadi se sastao s Obamom i njegovim potpredsjednikom Joeom Bidenom prošli tjedan na margini Opće skupštine UN-a u New Yorku, no nije poznato je li tada postignut dogovor. Nije poznato ni koliko je Irak zatražio vojnika niti su Bijela kuća i Pentagon to potvrdili.

Jedan američki dužnosnik rekao je u srijedu kako su Sjedinjene Države pripravne osigurati još vojnog osoblja kako bi pomogle Iračanima da ponovno zauzmu Mosul od Islamske države.

SAD trenutačno u Iraku ima najmanje 4400 vojnika koji u sklopu međunarodne koalicije pružaju zračnu potporu, sudjeluju u obuci i savjetuju iračku vojsku, koja se urušila 2014. pod naletom Islamske države. Oslobađanje Mosula moglo bi početi do druge polovice listopada, smatraju američki i irački zapovjednici.

You may also like

0 comments