Irački paralament u ponedjeljak naložio vladi reforme

Irački parlament u ponedjeljak je jednoglasno odlučio zabraniti vladi da usvoji važne reforme bez njegovog odobrenja u pokušaju da obuzdaju premijera Haidera al-Abadija zbog nezadovoljstva njegovim stilom vladanja, izjavili su zastupnici.

“Rezolucija je donesena jednoglasno i ona nalaže da je za bilo kakvu odluku potrebno odobrenje parlamenta”, rekao je jedan zastupnik. Parlament je reagirao nakon što je Abadi jednostrano donio reforme u kolovozu, što smatra kršenjem ustava. On je, među ostalim, otpustio potpredsjednike i zamjenike premijera te smanjio plaće vladinim zaposlenicima.  “U skladu s ovom odlukom, više nema apsolutnih ovlasti za premijera”, rekao je za Reuters jedan zastupnik koji je želio ostati anoniman.

Bilo kakav rast političkih napetosti mogao bi potkopati napore Bagdada da se pozabavi rješavanjem ekonomske krize i sastavi ujedinjenu frontu protiv militanata Islamske države, koji predstavljaju najgoru prijetnju Iraku od američke invazije u kojoj je svrgnut s vlasti Saddam Hussein 2003.

Prošli tjedan je više od 60 zastupnika iz iračke vladajuće koalicije zaprijetilo da će povući parlamentarnu potporu Abadijevim reformama, čija je svrha iskorjenjivanje korupcije i nesposobnosti, ako ne obrati pozornost na njihove zahtjeve za širim konzultacijama.

You may also like