Iračke snage u ofenzivi oko Tikrita zaustavljaju snajperisti

Pračke snage su se u utorak približile Tikritu, ali njihovo napredovanje usporavaju snajperisti i zasjede boraca skupine Islamske države (IS), drugog dana ofenzive iračke vojske koja pokušava zauzeli taj ključni grad sjeverno od Bagdada, prenosi Direktno.hr.

“Oprezno napredujemo jer IS koristi tehnike urbane gerile, posebice zasjede i djelovanje snajperista”, rekao je jedan vojni dužnosnik, prenosi AFP. Bagdad je mobilizirao 30.000 ljudi, među kojima šijitske milicije i članove sunitskih plemena i zrakoplovstvo za tu najmasovniju ofenzivu od kada je IS u lipnju 2014. zauzeo velika područja iračkog teritorija. Stručnjak istraživačkog instituta AKE Group John Drake drži da akcija oslobađanja Tikrita pokrenuta u ponedjeljak ima više izgleda za uspjeh od prethodnih jer šijitske skupine sada raspolažu s više borbenih sredstava, ali je istaknuo da će operacija biti teška jer će oružane snage teško dobivati informacije s terena zbog straha od odmazde IS-a.

Posljednjih mjeseci, uz podršku zračnih napada protudžihadističke koalicije, iračka vojska i savezničke milicije su napredovale prema sjeveru, ali nisu uspjele probiti položaje IS-a u Tikritu. U sadašnjoj ofenzivi, SAD i njihovi saveznici još nisu intervenirali, ali su nastavili svakodnevne udare na IS u Iraku i Siriji. Turska je poslala dva zrakoplova vojne opreme u Irak. Bagdad smatra da bi zauzimanje Tikrita predstavljalo odskočnu dasku na putu prema oslobađanju Mosula, drugog grada po veličini u zemlji i glavnog uporišta IS-a u Iraku, 350 km sjeverno od Bagdada.

You may also like