Iračke snage sigurnosti bore se s džihadistima u Kirkuku

Iračke snage sigurnosti u subotu vode drugi dan borbe sa skupinom militanata Islamske države koja je u ušla u Kirkuk u vrijeme u kojem se vodi bitka za sjeverozapadni Mosul.

Dan nakon šokantnog napada na Kirkuk, kojeg drže Kurdi, džihadistički snajperisti i potencijalni bombaši samoubojice su i dalje u tom gradu, zbog čega Bagdad šalje svoja pojačanja.

Specijalne antiterorističke i obavještajne jedinice u lovu su na više desetaka boraca IS koji su u petak u ranim jutarnjim satima ušli u taj grad.

“Poginulo je 46, a 133 ljudi je ozlijeđeno. Većina njih su pripadnici snaga sigurnosti koji su stradali u sukobima s IS-om”, izjavio je brigadir ministarstva unutarnjih poslova.

Brojku je potvrdio i izvor iz zdravstvenih ustanova Kirkuka koje pozivaju na doniranje krvi i pomoć pri nošenju s ovom hitnom situacijom.

Šef gradske policije objavio je da je dosad ubijeno 48 džihadista, a nekoliko ih je ozlijeđeno, uključujući i državljanina Libije za kojeg se smatra da je vođa skupine.

“Snage sigurnosti sad kontroliraju situaciju, no u istočnim i južnim četvrtima grada i dalje postoje dijelovi gdje su džihadisti prisutni”, istaknuo je šef policije Khattab Omar Aref.

Ovakvi napadi poznati su pod nazivom “inghimasi”, arapskom riječi za infiltraciju koja opisuje džihadističke operacije u kojoj napadači, često noseći samoubilačke pojaseve, napadaju s ciljem izazivanja kaosa i borbe do smrti, bez ikakvog drugog, vojnog cilja.

Kirkuk je grad od oko 850 tisuća stanovnika koji se nalazi u naftom bogatoj regiji 240 kilometara sjeverno od Bagdada. Džihadisti su u njega ušli u petak ujutro, zauzevši džamije s čijih su zvučnika hvalili svoj samoprozvani “kalifat” koji od početka godine sve više gubi na snazi.

Jedan od militanata kojeg su zarobile kurdske snage sigurnosti priznao je kako je napad na Kirkuk isplanirao vođa IS-a Abu Bakr al-Bagdadi kao diverziju od napada na Mosul.

Operacija oslobađanja Mosula, drugog najvećeg iračkog grada, krenula je u ponedjeljak, te je još uvijek u ranoj fazi. Očekuje se da će ona uključivati metodu opsade prije no što elitne snage uđu u grad te se sukobe s džihadističkim, samoubilačkim borcima. Izvor iz francuske vlade rekao je kako se ulazak u grad može očekivati tek za mjesec dana.

Veliku zabrinutost međunarodne zajednice potiče činjenica da se u Mosulu još uvijek nalazi 1,2 milijuna civila koji su tamo zatočeni, te ne mogu napustiti grad dok mu se ne približe sigurnosne snage i stvore sigurne koridore.

(Hina)

You may also like

0 comments