Iračke snage pojačavaju pritisak na Mosul

U Mosulu se steže obruč oko skupine Islamska država (IS) koju su gotovo opkolile iračke snage, koje bi trebale dobiti tešku gradsku bitku protiv džihadista, gdje su blokirane stotine tisuća civila.

Na prvoj crti, iračke protuterorističke postrojbe (CTS) i dalje napreduju ulicu po ulicu na istok Mosula, bez obzira na žestoki otpor neprijatelja, pet tjedana nakon početka ofenzive za osvajanje tog grada na sjeveru zemlje. Nakon zauzimanja četvrti Aden, elitne postrojbe se bore u susjednom području, rekao je jedan njihov zapovjednik. “Oni ne mogu pobjeći, preostaju im dvije opcije predati se ili umrijeti”, rekao je dok CTS jamči da su preuzeli kontrolu nad više od 40 posto istočnih četvrti grada.

U srijedu iračke snage su uspjele prekinuti cestu za opskrbu sunitske ekstremističke skupine između Mosula i Raqqe, njezinog uporišta u Siriji, oko 400 km zapadno od kuda arapsko-kurdska koalicija pokušava protjerati džihadiste. Dan ranije, međunarodna koalicija koju vodi Washington je uništila jedan od posljednjih mostova na rijeci Tigris, koja dijeli grad kako bi spriječila IS da se opskrbljuje na istoku Mosula. Sada džihadistički borci u Mosulu, njih između 3000 i 5000 prema američkim procjenama, “ne mogu nikuda, nemaju se gdje ospkrbljivati i slati pojačanja”, rekao je američki pukovnik John Dorrian, glasnogovornik koalicije.

Ubrzalo se napredovanje Iračana na jugu i jugoistoku grada, što će oslabiti obranu IS-a. U sjevernom i južnom dijelu Mosula, pešmerge, kurdski borci i druge skupine se približavaju gradu i zračnoj luci, ali ofenziva koju je 17. listopada pokrenuo Bagdad radi zauzimanja drugog grada Iraka, pod okupacijom džihadista od lipnja 2014., daleko je od završene.

You may also like

0 comments