Iračke snage oslobodile Ramadi

Iračke snage objavile su u utorak da su proširile nadzor nad Ramadijem, preuzevši od džihadista sektore oko tog grada smještena stotinjak kilometara zapadno od Bagdada, omogućivši tako ponovno puštanje u promet ceste prema glavnom gradu.

Vlasti su u prosincu objavile da su vratile Ramadi, središte velike sunitske pokrajine Al-Anbar, nakon mjeseci bitki protiv Islamske države. Cijeli grad još nije, međutim, siguran, jer džihadisti ondje još borave u nekim sektorima. Iračke snage uspjele su “osloboditi sektore istočno od Ramadija”, posebice Sidžariju, Džuvaibu i Husaibu, piše u priopćenju Zapovjedništva zajedničkih snaga u utorak.

Ponovno zauzimanje tih novih četvrti omogućilo je “ponovno otvaranje ceste koja povezuje Ramadi s Bagdadom preko Haldijaha”, piše u priopćenju koje govori o sektoru duž cestu pod kontrolom iračkih snaga. IS je preuzeo kontrolu nad Ramadijem u svibnju 2015. prije nego je iz njega protjeran u prosincu. Još uvijek nadzire Faludžu, istočno od Ramadija, te Mosul, drugi po veličini grad u zemlji.

You may also like