Iračke snage naišle na silovit otpor IS-a u Mosulu

Iračke elitne postrojbe ušle su u petak prvi put u ulice jedne četvrti na istoku Mosula ali ih je “silovit otpor” pripadnika Islamske države (IS) prisilio na djelomično povlačenje.

Vojni dužnosnik izjavio je novinarki France pressea uz rub grada da su elitne protuterorističke snage ušle u Al-Karamu s oklopnim vozilima i buldožerima pod neprekidnom vatrom džihadista koji su postavili prepreke i bombe na ulice.

No, neka oklopna vozila povukla su se nakon nekoliko sati.

“Nismo očekivali takav otpor, džihadisti su blokirali sve ceste”, rekao je neimenovani časnik elitnih snaga.

“Džihadisti su jako brojni. Bilo je bolje da se povučemo i razradimo novi plan”, kazao je dok vojni dužnosnici razmatraju novi proboj u Mosul.

Pokušaj ulaska u Mosul, prvi od početka ofenzive za zauzimanje drugog najvećeg iračkog grada 17. listopada, ostvario je “mosulski odred” elitnih postrojbi, posljednjih iračkih snaga koje su napustile grad u lipnju 2014. u kratkoj ofenzivi džihadista.

Prve snage koje su ušle u Mosul odmah su naišle na “silovit otpor” IS-a, kazao je Muntadhar Salem, zapovjednik elitnih postrojbi.

Mosul je u rukama IS-a od lipnja 2014. i glavni je grad njihova samoproglašenog kalifata na golemim predjelima Iraka i Sirije.

(Hina)

You may also like