Iračka vojska bilježi zapažene rezultate u borbi protiv ISIS-a

Tikrit – Iračke snage sigurnosti i šijitska milicija preuzeli su danas kontrolu nad središtem grada al-Alama nedaleko od Tikrita i napreduju prema rodnome gradu Sadama Huseina.

Al-Alam je posljednje uporište Islamske države koje treba očistiti prije ulaska vladinih snaga i milicije u Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, koji je pod kontrolom militanata od prošloga ljeta. Vojni zapovjednici su izjavili da militanti Islamske države i dalje pružaju otpor iz kuća u sjevernom dijelu al-Alama, ali da su vojska i milicija preuzeli kontrolu nad središtem grada i da se pripremaju za ulične borbe kako bi zauzeli ostatak. “Snajperi i podmetnuti eksploziv usporavaju naše napredovanje prema preuzimanju potpune kontrole nad svim dijelovima grada”, rekao je vojni zapovjednik Wisam Ibrahim. “Čekamo vojne helikoptere kako bismo osigurali napredovanje vojnika”, kazao je.

Operacija u cilju ponovnog zauzimanja Tikrita iz ruku Islamske države, koja je pokrenuta prije tjedan dana, najveća je ofenziva protiv džihadista dosad. Završi li uspješno, bit će to prvi put da su vojska i milicija povratile neki veći grad od Islamske države.