Ipsos: Izjednačena utrka, Mostu 17 zastupnika

Dvije najjače koalicije – Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja 57 mandata, a Hrvatska raste 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 17 mandata.

“Šteta sto je Hrvatska po političkom izričaju isključiva država jer bi sada već razgovarali o velikoj koaliciji plavih i crvenih. Sve ostalo bit ce politički teško održivo. Ali hajdemo pričekati prave rezultate”, rekao je Mario Petrović. stručnjak za odnose s javnošću.

Po tri mandata osvojili su koalicija predvođena IDS-om i Živi zid, a koalicija Milan Bandića i HDSSB po dva mandata. Izlazne ankete je za nacionalne televizije provela agencija Ipsos Puls na 400 biračkih mjesta.

‘Ankete nisu vjerodostojne, sjetimo se 2007., 2011. godine, kada su nam davali 9 mandata manje. Upravo i u ovom trenutku vjerujemo u tu razliku i sigurni smo u pobjedu Domoljubne koalicije. Prema informacijama s terena, imat ćemo još minimalno 9 mandata i to bez dijaspore’, sigurna je Josipa Rimac, direktorica kampanje Domoljubne koalicije. Rimac je rekla kako su im predikcije rezultata za Most iznenađenje. ‘U konačnici to neće imati’, rekla je. S potencijalnim partnerima razgovarat će nakon objave službenih rezultata. ‘Razgovarat ćemo kad budemo imali konačne rezultate sa svima koji žele bolju i jaku Hrvatsku. Bit će vremena za razmišljati, ajmo čekati rezultate’, zaključila je.

U Mostu je zavlada prava euforija nakon objave izlaznih anketa. S gradonačelnikom Omiša Ivanom Kovačićem iz Mosta razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić. ‘Više nego iznenađujuće, zadovoljni smo. Zahvaljujemo svim biračima. Maksimalno ćemo se truditi da ispunimo njihova očekivanja’, kaže Kovačić. Dodaje kako bez reformi nema Vlade. ‘Iskreno želimo reforme. Ukoliko netko bude netko pristao na reforme možemo razgovarati. Ali nema koalicije’, jasan je Kovačić.

“U prošlosti su se ankete pokazale nevjerodostojna. Kada budu pravi rezultati, mi ćemo odnijeti pobjedu. Kada DIP objavi rezultate, imat ćemo jednu konfornu razliku i bit ćemo pobjednici ovih izbora”, rekao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač. “S tri mandata iz dijaspore očekujemo konfortnu pobjedu”, dodao je.

MOST će bez sumnje biti najveće iznenađenje izbora. Kandidat MOST-a iz II. izborne jedinice Ivan Lovrinović izjavio je da su znali da će na izborima postići odličan rezultat. “Bez nas više nitko ništa neće odlučivati. Vrijeme je da HDZ i SDP shvate da nisu stranke koje će se sto godina izmjenjivati na vlasti”, rekao je Lovrinović.

U stožeru HDZ-a u Gastro Globusu rezultatima izlaznih anketa ne vjeruju te poručuju kako su uvjereni u pobjedu, a politički tajnik te stanke Tomislav Čuljak ističe kako ankete nisu “ni približne relanim rezultatima”. “Izlaznost naših birača na terenu je bila iznimo dobra i uvjeren sam da će konačni rezultat biti daleko bolji od anketa. Za nas su najbolje ankete one koje će reći birači, a to ćemo vidjeti vrlo brzo kada počnu dolaziti rezultati”, rekao je Čuljak Hini.

Prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici Željko Reiner poručuje kako je uvjeren da će rezultat za HDZ biti “jako dobar” kao i da su u sedam sati objavljene “tek izlazne ankete”. Podsjeća kako je sličan nesrazmjer u odnosu na konačni rezultat za HDZ bio i tijekom prijašnjih izbora. “Razlika je bila za čak devet mandata koliko su izlazne ankete dale više, odnosno oduzele HDZ-u. Prema tome devet mandata je jako puno na ovaj rezultat, a toliko je bila razlika na prehodnim dvijema izborima”, kaže Reiner. Prema izlaznim anketama HDZ i SDP imaju po 56 mandata.

Nakon objava rezultata izlaznih anketa u 19 sati, a prema kojima stranka ORaH ne osvaja niti jedan mandat u idućem sazivu Sabora, u izbornom stožeru ORaH-a očekuju da će rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) ipak pokazati bolji rezultat za stranku i da će ORaH imati razloga za slavlje. Nismo razočarani zato što ORaH sve ankete u zadnje vrijeme nisu “mazile” pa tako i od ove izlazne nismo očekivali da će nas pomilovati. Nadamo se da će rezultati DIP-a biti ipak drugačiji u korist ORaH-a, rekla je novinarima potpredsjednica stranke Božana Zadro nakon objave rezultata izlazne ankete u 19 sati.

Uz taktove rock glazbe, u stožeru ORaH-a u zagrebačkoj četvrti Prečko prevladava opuštena atmosfera. No, nakon objave rezultata anketa, članovi stranke nisu mogli sakriti razočaranost I nevjericu. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy svoj dolazak u izborni stožer najavila je za 22 sata, kada će prokomentirati rezultate stranke na parlamentarnim izborima, na temelju DIP-ovih prvih neslužbenih rezultata.

Iako im rezultati izlaznih anketa predviđaju samo dva saborska mandata, u HDSSB-u su u nedjelju navečer, nakon zatvaranja birališta izrazili uvjerenje da će im konačni rezultati omogućiti formiranje kluba zastupnika u novome sazivu Hrvatskoga sabora. Nakon objave izlaznih anketa zamjenik predsjednika HDSSB-a, Karlo Šatvar, izjavio je novinarima u izbornom stožeru u Osijeku da stranka, osim izlaznih anketa dobija i svoje rezultate s terena, na temelju kojih je siguran da će HDSSB i dalje imati svoj zastupnički klub u Saboru, čime će pokazati kontinutiet i snagu svoje politike.

Ocijenio je da su i u ranijim izbornim ciklusima izlazne ankete predviđale slabije rezultate HDSSB-u.  Šatvar je odbacio nagađanja da je stranka podbacila u 5. izbornoj jedinici, u kojoj se kandidirao predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, kazavši da se, prema izlaznim anketama, rezultat kreće oko pet posto glasova. Vjeruje da će konačan rezultat omogućiti jedan zastupnički mandat i u toj izbornoj jedinici. Ponovio je da će HDSSB nakon proglašenja službenih rezultata razgovarati s osobom kojoj će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastav nove Vlade, ali samo u obliku tehničke potpore.  I HDSSB-ov kandidat s liste u 4. izbornoj jedinici, Josip Salapić, kazao je da stranka minimalno očekuje klub zastupnika u Saboru. Također je podsjetio da su i na proteklim izborima izlazne ankete HDSSB-u predviđale slabije rezultate od onih koji su u konačnici ostvareni.

Potpredsjednica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Jelena Pavičić Vukičević, komentirajući u nedjelju rezultate izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta, po kojima Koalicija rada i solidarnosti osvaja dva saborska mandata, poručila je da očekuju i više od dva mandata, koji će im omogućiti osnivanje Kluba u Hrvatskom saboru.

Na upit Hine je li zadovoljna rezultatima izlazne ankete o osvojenih dva mandata, Pavičić Vukičević je izjavila kako su zadovoljni činjenicom da su kroz sedam mjeseca, od kada je osnovana stranka Bandić Milan, na kvalitetan način pokrili sve izborne jedinice i ponudili građanima kvalitetan izborni program.  “Ovo su samo izlazne ankete, očekujemo da ćemo do konca izborne noći ostvariti još koji mandat i da ćemo u Hrvatskom saboru imati svoj Klub, a to je zapravo i garancija da se naš izborni program može i ostvariti”, istaknula je. Na pitanje kome bi se Koalicija rada i solidarnosti mogla prikloniti – lijevoj ili desnoj koaliciji, koje su po izlaznim anketama osvojile podjednaki broj mandata, Pavičić Vukičević je rekla da oni na taj način ne razmišljaju.

“Mi smo, kao što to gradonačelnik Zagreba Milan Bandić vrlo često kaže, u permanentnoj koaliciji s našim sugrađanima, a tako ćemo to i nastaviti”, dodala je. Na novinarsku tvrdnju kako to znači da još “neće otkriti karte”, Pavičić Vukičević je rekla da nije riječ o otkrivanju karata već se radi o interesima svih građana u Hrvatskoj. “Neke stvari se doista treba mijenjati. Možemo više, možemo bolje u ovoj zemlji i krajnje je vrijeme da se počnemo ponašati odgovorno i da počnemo raditi na dobrobit svih naših sugrađana, a da s druge strane, budemo jedni prema drugima i solidarni”, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević.

Rekla je da se u ovom trenutku ne opterećuju kome će od dvije vodeće koalicije dati potporu, jer su njihovi ciljevi bili više vezani uz prezentnost njihove politike u javnosti, odnosno pokušaja da sve one dobre stvari koje rade u gradu Zagrebu već sutra mogu raditi u cijeloj zemlji, a to je cijela njihova socijalna i obrazovna politika nPotpredsjednica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Jelena Pavičić Vukičević, zahvalila je svim građanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su zaokružili njihovu listu Koaliciju rada i solidarnosti. U stožer Koalicije rada i solidarnosti u Praškoj ulici još uvijek nije stigao predsjednik stranke Bandić Milan, zagrebački gradonačelnik Bandić.

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa, po kojima je koalicija IDS-PGS-RI u 8. izbornoj jedinici osvojila tri mandata u Hrvatskom saboru, dodavši kako im je prihvatljiva jedino lijeva liberalna opcija. “Još je prerano bilo što komentirati na temelju ovih dosadašnjih izlaznih anketa, ali se zato želim zahvaliti svima koji su povjerenje dali nama i našoj regionalnoj opciji, našim programima. Zadovoljni smo, potvrdili smo ono što smo si kao cilj zadali”, izjavio je Flego za Hinu u nedjelju navečer u stožeru stranke.

Govoreći o budućoj postizbornoj koaliciji istaknuo je da je IDS jasan od prvog trenutka. “Nama je prihvatljiva samo, jedino i isključivo lijeva liberalna opcija. To govorimo od prvog dana, govorimo i sada, a dogovor oko buduće koalicije temeljit će se samo na projektima, programima i decentralizaciji”, poručio je Flego.

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić ocijenio je da su na temelju izlaznih anketa utisci dobri, jer su druga koalicija u 8. izbornoj jedinici, što je napredak regionalnog bloka. “Postigli smo dobar izborni rezultat, naravno očekujemo konačne rezultate i onda ćemo vidjeti pravo stanje. Iz ovoga proizlazi da su tri zastupnika naše koalicije prošla u Sabor i oni će predstavljati interese i Istre i Primorsko-goranske županije, a posebno decentralizaciju i regionalizaciju, kao naše glavne izborne poruke. U tom smislu svi će dobiti jer decentralizacija svima donosi više, a ne samo onim zastupnicima koji to zastupaju”, dodao je. “Osvajanje četiri mandata bio bi nevjerojatno dobar rezultat i pobjeda regionalnih stranka, no i s tri mandata mi smo ostvarili naše ciljeve. To smo planirali od prvoga dana i s time smo u potpunosti zadovoljni”, zaključio je Vasilić.

Izlazna

You may also like

0 comments