Home Ekonomija Ipak se uvodi porez na nekretnine?

Ipak se uvodi porez na nekretnine?

by Energypress.net

Premijer Tihomir Orešković definitivno je prelomio – Hrvatska uvodi porez na nekretnine Od izvora iz Vlade Večernji list doznaje kako će uvođenje poreza ići u dvije faze. U prvoj fazi, od 1. siječnja 2018., ukida se komunalna naknada, a njezinu funkciju preuzima porez na nekretnine. Puna primjena poreza na nekretnine, koja će se temeljiti na procjeni stvarne vrijednosti nekretnina, počet će od 1. siječnja 2020. godine. Detalje, moguća izuzeća i porezne stope Vlada još ne otkriva.

Podsjetimo, zadnji pokušaj uvođenja poreza na nekretnine, koji je gurao bivši ministar financija Slavko Linić, neslavno je propao 2012. zbog otpora interesnih skupina i neslaganja u Kukuriku koaliciji. Pod pritiskom Europske komisije Milanovićeva vlada još jednom je aktivirala Linićev model, najavivši uvođenje poreza na nekretnine početkom 2015., ali je realizaciju na kraju ipak odgodila jer bi joj takav potez zasigurno naštetio u predizbornoj godini. Tako je ovaj vrući krumpir prepušten novoj Vladi, a ona će morati uvjeriti javnost da se radi o ekonomski korisnoj mjeri, piše Tportal.

Međutim, već u startu Oreškovićeva vlada će imati problem jer je jedan od glavnih predizbornih slogana Domoljubne koalicije bio ′ne novim porezima′. Nasuprot tome, premijer Orešković je u svom programu naveo porez na imovinu, doduše samo onu neiskorištenu, kao jedan od generatora za ′transformaciju Hrvatske′.

Related Posts