Ipak loš početak sezone za američke energetske kompanije i banke

Sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje počela je u utorak izvješćem Alcoe, koje je razočaralo ulagače, pa su cijene dionica na Wall Streetu pale više od 1 posto.

Ulagači se, naime, nadaju da bi zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg burzovnog indeksa na Wall Streetu, u trećem tromjesečju mogle biti veće nego u istom lanjskom kvartalu, što bi bio njihov prvi rast nakon četiri kvartala neprestanog pada. Međutim, prva izvješća nisu ohrabrujuća. Cijena dionice Alcoe potonula je više od 11 posto, nakon što je najveći američki proizvođač aluminija izvijestio o manjim nego što se očekivalo prihodima i zaradi.

Doduše, čista dobit Alcoe porasla je u trećem tromjesečju na 166 milijuna dolara, sa 44 milijuna u istom lanjskom kvartalu, no to je manje nego što su analitičari procjenjivali. Pritom su podbacili i prihodi tvrtke, pa su iznosili 5,2 milijarde dolara, manje od lanjskih 5,6 milijardi. Još je više, gotovo 25 posto, potonula cijena dionice Illumine jer su procjene rezultata te farmaceutske kompanije slabije od očekivanja analitičara.

Prva razočaravajuća izvješća izazvala su “strahovanja kod nekih ulagača da rast zarada neće biti dovoljan u okolnostima kada je povećanje kamata američke središnje banke gotovo neizbježno”, kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pale za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi značilo da se nastavlja recesija zarada, kako analitičari nazivaju pad dobiti kompanija najmanje dva kvartala zaredom na godišnjoj razini.

Međutim, kompanije obično prebace očekivanja analitičara za nekoliko postotaka, pa bi se na kraju sezone poslovnih izvješća moglo pokazati da su zarade konačno porasle, po prvi puta nakon godinu dana.

Usporavanje rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskoga, niske cijene nafte i sirovina te visok tečaj dolara najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

Sve to pritiskalo je zarade kompanija i u proteklih godinu dana, a razlika je samo u tome što su se u međuvremenu cijene nafte oporavile. Zbog slabosti potražnje u svijetu, a velike proizvodnje, početkom godine cijene barela pale su duboko ispod 30 dolara, na najniže razine u 13 godina.

No, od tada su se, zahvaljujući nadi ulagača da će se jaz između ponude i potražnje postupno smanjiti, oporavile, pa je u trećem tromjesečju prosječna cijena ‘crnog zlata’ iznosila oko 45 dolara po barelu, ne tako daleko u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Stoga se s nestrpljenjem čeka hoće li poslovna izvješća pokazati da se prihodi i zarade kompanija u rudarskom i energetskom sektoru stabiliziraju.

U fokusu ulagača bit će i zarade banaka jer im okruženje s rekordno niskim kamatnim stopama i usporavanjem rasta globalnog gospodarstva ne odgovara.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti neke od najvećih američkih banaka – JPMorgan Chase, Citigrup i Wells Fargo. Na poslovanje američkih kompanija utjecat će i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Potaknut očekivanjima da bi američka središnja banka do kraja godine mogla povećati ključne kamatne stope, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jučer je dosegnuo najvišu razinu u osam mjeseci.

A jačanje dolara loše utječe na američke multinacionalne kompanije jer zbog toga njihovi proizvodi postaju manje cjenovno konkurentni na inozemnim tržištima. Ipak, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su prihodi svih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasli 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ostvare li se te procjene, bio bi to prvi rast njihovih prihoda još od kraja 2014. godin

You may also like

0 comments