Ipak dvije proslave Oluje

Premijer Zoran Milanović, odnosno Vlada odlučili su, po svemu sudeći, imati zadnju riječ oko načina obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja. Vlada je, kako nam je neslužbeno potvrđeno, u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza obilježiti tradicionalno u Kninu, ali i zatim navečer u Zagrebu, i to velikim vojnim mimohodom.

“Takav je prijedlog u proceduri i očekujemo da bude donesen u četvrtak na sjednici Vlade” potvrdio je Jutarnjem listu izvor iz Banskih dvora. Ova Vladina odluka nesumnjivo će rasplamsati tinjajući sukob na relaciji Banski dvori-Pantovčak koji oko tog pitanja traje već više od tjedan dana. A veliku i važnu proslavu 20. obljetnice Oluje i ove će godine očito zasjeniti sukobi u samom vrhu državne vlasti i izazvati još veće podjele.

Naime, u Uredu predsjednice jučer nisu skrivali nezadovoljstvo zbog te Vladine odluke. “Predsjednica se ne slaže s odlukom da se proslava Oluje održi isti dan, niti je ta odluka donešena u dogovoru s njom. Štoviše, nitko se s predsjednicom kao vrhovnom zapovjednicom, niti s Glavnim stožerom nije ni konzultirao oko toga. Ovo je dokaz kako Vlada još jednom siluje proceduru kao u slučaju preseljenja u Visoku ulicu. To je odraz njihove arogancije” poručili su jučer s Pantovčaka. Ističu kako im je žao što nije osnovan državni Odbor u koji bi bio uključen i Ured predsjednice, a koji bi potom odlučivao o proslavi Oluje. “Nitko nije konzultirao ni struku da se uopće vidi je li izvedivo takvu proslavu održati u jednom danu”  komentirali su na Pantovčaku.

Inače, ova odluka Vlade na tragu je ranijih najava premijera Milanovića koji se zalagao za to da se 20. godišnjica oslobođenja velikog dijela hrvatskog teritorija proslavi u Kninu, a nakon toga istoga dana, ali puno grandioznije, u Zagrebu. Nakon prošlotjedne sjednice Vijeća za obranu Milanović je, podsjetimo, novinarima i izjavio da je s predsjednicom Grabar-Kitarović dogovoreno da će proslava akcije Oluja imati dvije manifestacije – u Kninu i Zagrebu. (Jutarnji list)