Iowa usvojila strogo zakonodavstvo protiv pobačaja

 Parlament američke savezne države Iowa usvojio je u srijedu najstroži zakon o prekidu trudnoće u zemlji u smislu mogućeg razdoblja u kojem se smije obaviti taj medicinski zahvat.
Većinom republikanski zastupnici te poljoprivredne države u središnjem dijelu zemlje zabranili su pobačaj od trenutka kad se detektiraju otkucaji srca što je moguće već u šestom tjednu trudnoće, uz izuzetak za žrtve silovanja i incesta.

Protivnici tog zakona odbacuju tekst koji će, ako bude prihvaćen, onemogućiti brojnim ženama pravo na pobačaj prije nego uopće saznaju da su trudne.

Taj bi tekst još trebala potvrditi republikanska guvernerka kako bi stupio na snagu. Kim Reynolds, protivnica abortusa, nije još najavila hoće li potpisati taj nacrt. Takva restrikcija mogla bi dovesti do bitke na sudovima, sve do savezne razine.

“Danas činimo hrabri korak kako bi rekli naciji da će Iowa štiti svoje najkrhkije, one koji nemaju glasa, našu buduću djecu”, izjavila je lokalna republikanska zastupnica Shannon Lundgren.

Pristaše tog teksta teže obraćanju Vrhovnom sudu SAD-a koji je legalizirao pobačaj u zemlji 1973. iako rasprava ostaje intenzivna na tu temu a podjele duboke.

Pristaše “pro-lifea” vide u Donaldu Trumpu saveznika: bio je prvi američki predsjednik koji se izjasnio iz Bijele kuća u korist godišnjeg “Marša za život” u Washingtonu u siječnju ove godine.