Inzko protiv smanjenja obveznih pričuva Središnje banke BIH

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je u ponedjeljak da bi financijsku stabilnost BiH potkopalo smanjenje obveznih pričuva Središnje banke BiH, što je zatražio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a podržao ga bošnjački lider Bakir Izetbegović s objašnjenjem da se taj novac usmjeri kao poticaj gospodarstvu.

“Neprihvatljivo je svako osporavanje Središnje banke i uspostavljenih i učinkovitih aranžmana koji jamče monetarnu i financijsku stabilnost”, rekao je Inzko nakon susreta s guvernerom Središnje banke BiH Senadom Softićem. Pri tome je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH ocijenio kako Središnja banka nije samo daytonska, nego jedina institucija zadužena za monetarnu politiku u BiH te je od ključne važnosti za stabilnost.

Podsjetio je da je Središnja banka izgradila odličan ugled, a glavni elementi njezinog uspjeha su profesionalnost i neovisnost od politike. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potaknuo je inicijativu da se pričuve Središnje banke smanje za 700 milijuna maraka (oko 350 milijuna eura) te da se ta sredstva usmjere u razvoj gospodarstva. Tu je inicijativu podržao i bošnjački član državnog vrha ističući da je bolje osloboditi ta sredstva za izgradnju infrastrukture nego da se država zadužuje kod stranih banaka i plaća velike kamate. “To je stara ideja koju bih i ja podržao”, rekao je Izetbegović.

Više ekonomskih stručnjaka ocijenilo je ovu inicijativu dugoročno lošom za BiH. Profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli Izudin Kešetović ocijenio je kako je BiH država s nesređenim javnim sektorom i nesređenim sektorom javne potrošnje. “Bilo kakvo zahvaćanje u pričuve Središnje banke bilo bi najveća glupost u sadašnjim uvjetima”, rekao je profesor Kešetović.

You may also like