Home Bosna i Hercegovina Inzko pozdravio pobjedu Van der Bellena kao “olakšanje”

Inzko pozdravio pobjedu Van der Bellena kao “olakšanje”

by Petra Rajković

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji je i pripadnik slovenske manjine u austrijskoj Koruškoj, pozdravio je pobjedu Aleksandera Van der Bellena na predsjedničkim izborima u Austriji kao veliko “olakšanje” za tu zemlju i Europu ,   prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

“Pobjeda Van der Bellena donosi veliko olakšanje. Podržali su ga i koruški Slovenci te svi koji su za Europu, otvorene granice i protiv izolacionizma; pobijedila je otvorena Austrija”, kazao je Inzko, komentirajući rezultat izbora i poraz kandidata krajnje desnice.
Nekada aktivni austrijski diplomat od 2009. godine je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, a aktivan je i u politici austrijske južne pokrajine Koruška (Kaernten), gdje je desničarska Slobodnjačka stranka dosta jaka i tradicionalno nastrojena protiv manjina.
Inzko je 2013. godine izabran za predsjednika Narodnog vijeća koruških Slovenaca, jedne od triju političkih organizacija slovenske manjine u toj pokrajini.
I većina slovenskih medija komentira pobjedu Van der Bellena kao dobru za Europu, ali i za odnose Ljubljane i Beča.
Da je na predsjedničkim izborima pobijedio Norbert Hofer, to bi bilo prvi put da u Europskoj uniji na mjesto predsjednika jedne članice dođe ekstremistički političar, a Austrija bi se zbog svoje davne prošlosti i nacizma opet našla na naslovnicama. No, zbog političkih trendova koji su izraženi i u Austriji kroz manje od dvije godine austrijsku bi vladu mogao sastaviti čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache, upozorava u komentaru ljubljansko “Delo”.
Ljubljanski list “Dnevnik” također navodi kako je pobjeda umjerenog centrista Van der Bellena samo “prolazno olakšanje” za Europu.
Austrijski birači, suprotno nekim očekivanjima, nisu slijedili politički trend, odnosno “modu” skretanja u ekstreme i populizme, kakvu je ilustrirao Brexit i pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima, navodi taj list.
No, “Dnevnik” dodaje kako je to vjerojatno samo privremeni predah stalnog uspona austrijske desnice, jer sve ankete u Austriji u zadnje dvije godine pokazuju njenu stabilnu prednost u odnosu na ljevicu i centru, što ukazuje na vjerojatnu pobjedu Stracheove Slobodarske stranke na parlamentarnim izborima kroz manje od  dvije godine, ocjenjuje list.

(Agencije)

Related Posts