Home Bosna i Hercegovina Inzko: Osporavanje Daytona i korupcija koče euroatlanski put BIH

Inzko: Osporavanje Daytona i korupcija koče euroatlanski put BIH

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko susreo se u New Yorku s predsjednikom Opće skupštine Ujedinjenih naroda Miroslavom Lajčakom i pri tome upozorio kako učestala osporavanja odredbi daytonskog mirovnog sporazuma, nacionalizam i korupcija zaustavljaju put zemlje prema Europskoj uniji, priopćeno je u četvrtak iz Inzkova sarajevskog ureda.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]„Napredak u ekonomskim i političkim reformama je značajno usporen, a nacionalizam, koji sije razdor, te učestala osporavanja mirovnog sporazuma i  institucionalnog ustrojstva koje je taj sporazum uspostavio, prijete odvesti zemlju u pogrešnom smjeru,“ rekao je visoki predstavnik Inzko.

On je kazao kako su se lideri svih naroda u toj zemlji obvezali podržavati europske integracije te da će raditi na postizanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU što je prije moguće, no da to sada nije slučaj.[/vc_column][/vc_row]

Inzko je tijekom susreta s Lajčakom, koji je također bio visoki međunarodni predstavnik za BiH, izrazio zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava te upozorio na raširenu korupciju i nepotizam.

„Zbog tih problema toliko mladih ljudi napušta BiH i traži bolji život negdje drugdje. Međunarodna zajednica treba se snažnije angažirati, posebno kada je u pitanju vladavina prava, a naročito u borbi protiv korupcije“, istaknuo je Inzko.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH boravi u New Yorku gdje je ranije tijekom tjedna Vijeću sigurnosti UN-a podnio i redovito godišnje izvješće o stanju u BiH, u kojemu je upozorio na mogućnost izbijanja krize ukoliko se ne promijene odredbe Izbornog zakona, jer bi u tome slučaju provedba izbora sljedeće godine došla u pitanje. Također je upozorio i na osporavanja mirovnog sporazuma, a kao glavne krivce naveo predstavnike vlasti Republike Srpske i tamošnjeg predsjednika Milorada Dodika.

Related Posts