Inzko: Milorad Dodik je upalio civilizacijski mrak

Nijekanjem sudski dokazane činjenice da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik srlja u “civilizacijski mrak” i krajnje je vrijeme da se u BiH nijekanje takvih zločina počne tretirati kao kazneno djelo kao u većini europskih demokracija, ocijenio je u utorak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Reagirajući na Dodikovu izjavu izrečenu na samu 21. godišnjicu srebreničkog masakra kako to nije bio genocid i kako ga on nikada neće priznati, Inzko je kazao da je riječ o duboko nehumanom istupu. “Tim činom predsjednik RS Milorad Dodik odabrao je civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjeda. U Srebrenici je počinjen genocid. To je činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tako i one Međunarodnog suda pravde (ICJ)”, izjavio je Inzko.

Genocid je zločin koji duboko potresa savjest čovječanstva jer je to prijetnja miru, sigurnosti i dobrobiti cijelog svijeta, podsjetio je. Političari koji 2016. niječu taj zločin čine to sa svjesnom namjerom da zatruju atmosferu i podignu napetosti, upozorio je austrijski diplomat.

Krajnje je vrijeme da prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove obitelji i da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju, poručio je Inzko. “Žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tijekom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. Nijekanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati”, izjavio je visoki predstavnik.

Ako političari u BiH nisu u stanju kontrolirati vlastito ponašanje, stvorit će situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge europske zemlje, a to je da se nijekanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi kaznenim djelom, zaključio je Inzko.

You may also like