Home Bosna i Hercegovina Inzko: Dayton se mora promijeniti

Inzko: Dayton se mora promijeniti

by Agencije

Daytonski sporazum kojim je prije dvadeset godina okončan rat u Bosni i Hercegovini podsjetnik je kako mir nema cijenu, a sve njegove manjkavosti trebale bi se otklanjanti procesom kojim će ta zemlja postati stabilna i prosperitetna država, ocijenio je u subotu visoki predstvnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

U posebnoj izjavi objavljenoj u Sarajevu u povodu obilježavanja dva desetljeća od parafiranja Daytonskog sporazuma Inzko je istaknuo kako je u sadašnjim okolnostima, a posebice u svjetlu rata u Sriji, važno prisjetiti se koliko je taj sporazum bio važan za uspostavu mira. “Mir se teško uspostavlja i nema cijenu”, izjavio je Inzko.Dodao je da je to ipak bila tek osnova za stabilnost i napredak i da ljudi imaju pravo tražiti uspostavu okruženja u kojemu će se živjeti bolje i kvalitetnije što u BiH u proteklim godinama nije bio slučaj. “U tom pogledu zadnjih deset godina bilo je razočaranje za mnoge građane u BiH kao i za međunarodnu zajednicu”, kazao je Inzko.

Prema mnogim ocjenama Daytonski sporazum razlog je višegodišnje stagnacije u toj zemlji, dodao je. Inzko drži da će BiH napredujući k integraciji u Europsku uniju i NATO morati mijenjati daytonski ustav kako bi postala funkcionalna država. Međutim, to neće biti nešto što će se nametnuti, rekao je. “Ustavne promjene će doći kada BiH bude spremna. One će biti usvojene putem amandmanske procedure sadržane u samom ustavu za što je potreban dogovor sva tri najveća naroda u BiH. Time nitko neće biti ugrožen. U međuvremenu, ne vjerujem da je korisno ili ispravno kriviti Dayton za sve probleme ili odmahnuti rukom i reći da sustav ne može funkcionirati bez ustavnih promjena”, stoji u izjavi.

Političke lidere u BiH Inzko je pozvao da se opredijele “za ambiciozni reformski program” u interesu građana i da dvdeset godina nakon okončanja rata pokažu da imaju viziju o budućnosti BiH. Idućih mjeseci, istaknuo je Inzko, postat će jasno jesu li sadašnje vlasti u BiH doista spremne na promjene i reforme o kojima stalno govore jer više nije moguće oslanajati se samo na njihova obećanja. “U posljednjih dvadeset godina međunarodna zajednica uložila je ogromne diplomatske i financijske resurse u BiH s jednim, nepokolebljivim ciljem, a to je funkcionalna i prosperitetna BiH, država koja radi u interesu svojih građana, kao potpuno integrirana članica euroatlantske obitelji. I danas smo ujedinjeni s građanima Bosne i Hercegovine u radu na ostvarenju te vizije”, poručio je Inzko.

Related Posts