Investitori se klade na naftu iz škriljaca, je li oklada sigurna

Jučer smo pisali kako je jedan od razloga za mogući bankrot Saudijske Arabije uspon nafte iz škriljaca koja se sve isplativije proizvodi u SAD-u. Dok je nekada granica njene isplativosti bila 70 dolara za barel, danas je ta granica spuštena na 40 dolara za barel.

Upozorenje je to koje konkurentima može poslužiti kako bi poradili na fleksibilnosti, ali i upozorenje kako cijena isplativosti ovisi o tehnološkom napretku. Tako su američki ulagači sve više spremni ulagati u tehnologije dobivanja nafte iz škriljaca, povrat investicije sve im je brži. Sve to će utjecati na daljnje kretanje cijena, ali i na percepciju proizvođačica iz bušotina (OPEC). Sastanak u Dohi i Houstonu to je pokazao.

Nervoza ministara nafte zemalja OPEC-a vrlo je velika, njima treba oporavak cijena na iznad 70 dolara kako bi oporavili svoje proračune, dugoročno projicirane na tim cjenovnim cenzusima. S druge strane, proizvođači iz škriljaca ne pristaju na zamrzavanje cijena, piše CNBS, jer njima je isplativije povećanje proizvodnje. Za to vrijeme investicijske banke procjenjuju cijenu nafte na 30 dolara za cijelu godinu te osiguravaju novac za investicije u tehnologiju proizvodnje nafte iz škriljaca.

To je sigurna oklada, kažu analitičari, jer su konzervativne kompanije otpustile, u cjenovnoj krizi, mnogo ljudi i konzervirale manje lukrativne bušotine. Obnova bi trajala i godinu dana, a škriljevci su na prekretnici isplativosti.

Bitka konzervativne OPEC-ove nafte i američke iz škriljaca se nastavlja. Kratkoročna oklada investitora na američku naftu čini se dobrom, pogotovo ako tome pridodamo iransku naftu, pad kineske potrošnje i dopuštenje američkog izvoza.

You may also like