Investitori na tenderu za važnu interkonekciju

Interkonekcija Makedonije i Grčke

Pet potencijalnih ulagača predalo je ponude na natječaj sjevernomakedonske državne tvrtke za prijenos prirodnog plina Nomagas za izgradnju sjevernomakedonskog dijela interkonektora prirodnog plina s Grčkom, što je posao procijenjene vrijednosti od 83,7 milijuna eura (90,2 milijuna dolara), bez PDV-a, izvijestili su lokalni mediji u četvrtak.

Na natječaj su se javile četiri strane tvrtke i jedna domaća, objavio je Faktor pozivajući se na priopćenje Nomagasa.

Ocjenjivanje ponuda je u tijeku bez određenog roka zbog opsežne prirode prijedloga. Međutim, Nomagas očekuje početak gradnje do kraja ožujka ako bude prihvatljiva ponuda, stoji u izvješću.

Nomagas je u studenom raspisao natječaj za radove na plinovodu, a krajnji rok za prijavu završio je 1. veljače. Riječ je o izgradnji 67 km plinovoda i postavljanju pratećih sadržaja koji bi trebao biti gotov za 34 mjeseca. nakon potpisivanja ugovora, stoji u natječajnoj dokumentaciji. Projekt se financira sredstvima Europske investicijske banke (EIB). Prethodno je ministar gospodarstva Kreshnik Bekteshi rekao da će se plinovodom transportirati i vodik, jer država u budućnosti planira omogućiti izgradnju dviju vodikovih elektrana za proizvodnju električne energije.

Godine 2021. vlade Sjeverne Makedonije i Grčke potpisale su sporazum o izgradnji prekograničnog interkonektora za prirodni plin.

Sjeverna Makedonija nema nalazišta prirodnog plina i oslanja se na uvoz iz Rusije koji prolazi kroz Bugarsku prema ugovoru o opskrbi plinom s Gazpromom koji ističe 2030.

You may also like