Intesi Sanpalo raste dobit za 50 posto

Talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo u utorak je izvijestila da je u trećem kvartalu povećala neto dobit gotovo 50 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zahvaljujući nižim rezervacijama za rizike i višim prihodima od naknada i provizija.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom neto dobit uvećana je za 49,48 posto, na 722 milijuna eura, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja u trećem kvartalu i prvih devet mjeseci, objavljeno u utorak. Operativni prihodi u istom su razdoblju porasli blagih 0,9 posto, na 4,2 milijarde eura. Neto kamatni prihodi iznosili su 1,91 milijardu eura i bili su za 9,3 posto manji u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su pak 8,4 posto, na 1,79 milijardi eura. Rezervacije za eventualne gubitke po nenaplaćenim zajmovima smanjene su ujedno 40 posto, na 769 milijuna eura. U prvih devet mjeseci ove godine Intesa je na ime odgovarajućih rezervacija izdvojila 2,38 milijardi eura, ili gotovo trećinu manje nego u istom razdoblju godine ranije, što ukazuje na poboljšane kreditne trendove.

Neto je u devetomjesečnom razdoblju izdvojeno i 484 milijuna eura na ime rezervacija za rizike i troškove, uključujući prema poslovnom izvješću Intese i 172 milijuna eura izdvojenih za trošak konverzije PBZ-ovih kredita u francima u eure. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci operativni prihodi Intese su uvećani za 7,1 posto, na 13,6 milijardi eura. Neto dobit u istom je razdoblju dosegnula 2,73 milijardi eura, što je gotovo 127 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Talijanska je bankarska grupacija potvrdila da će isplatiti dividendu za 2015. godinu u ukupnom iznosu od dvije milijarde eura, u skladu sa zacrtanim poslovnim planom za razdoblje od 2014. do 2017. godine. U cijeloj 2015. godini u drugoj talijanskoj banci po imovini očekuju poboljšanje operativnih prihoda, uz podršku kamatnih i prihoda od naknada i provizija. Očekuju i poboljšanje operativne marže, kao i dobiti od neprekinutog poslovanja prije odbitka poreza, uz paralelno smanjenje troškova rizika.

You may also like