Intervju Dominica Koefnera o poslovanju MOL-a

U proteklih pet mjeseci mađarska naftna kompanija Mol osvojila je četiri međunarodna priznanja za kampanje kojima privlači mlade talente i omogućava im zaposlenje te napredovanje u branši. Dominic Köfner, potpredsjednik Mol grupe za korporativne komunikacije, ponosno kaže da su, snažnoj globalnoj konkurenciji unatoč, u kompanijsko sjedište u Budimpešti uspjeli privući više od 150 stručnjaka iz svih krajeva svijeta. U intervjuu za Poslovni dnevnik Köfner govori i o brojnim društvenim ulaganjima Mola, čiji je popis iz godine u godinu sve duži, piše Poslovni dnevnik.

Koliko je društveno odgovorno poslovanje važno za Mol grupu kao energetsku kompaniju? Društvena odgovornost pa tako i ulaganje u sponzorstva i donacije ključni su dio međunarodne poslovne strategije Mol grupe. Budući da poslujemo u 40 zemalja diljem svijeta, iznimno je važno ponašati se društveno odgovorno.Kada odlučujemo o našim sponzorskim aktivnostima u različitim zemljama, smatramo ključnim podršku uspješnim projektima, odnosno onima za koje u pojedinim zemljama vlada najveći interes. Primjerice, sportske aktivnosti su visoko na našoj ljestvici prioriteta u središnjoj i istočnoj Europi. Ina je generalni sponzor Hrvatskog nogometnog saveza, a siguran sam da se mnogi čitatelji sjećaju da je i Mol također bio sponzor Saveza od 2004. do 2006. Nadalje, budući da smo energetska tvrtka, auto-moto sportovi su nam važni te smo glavni sponzor Norberta Michelisza, vozača svjetskog prvenstva WTCC, najpopularnijeg sportaša u Mađarskoj. Kroz našu slovačku kompaniju Slovnaft sponzoriramo Štefana Svitka, motociklista koji sudjeluje na reliju Dakar. Sponzoriramo i hokej na ledu te pojedinačne sportaše. Izvan regije, provodeći međunarodne aktivnosti istraživanja i proizvodnje, Mol grupa se trudi razumjeti potrebe lokalne zajednice tako da za svako područje posebno prilagođavamo svoja društvena ulaganja. Surađujući blisko s našim lokalnim partnerima, nastojimo uočiti najvažnija društvena pitanja. Primjerice, u Kurdistanu podržavamo izgradnju cesta i društvenih zgrada, kao i obnovu škola i projekata arheoloških iskopina. Uz to, pokrećemo stipendijske programe za kurdske studente. U sklopu humanitarnih akcija u Pakistanu pomažemo izbjeglicama, a osnovali smo i oftalmološku kliniku. U Rusiji prvenstveno podržavamo inicijative lokalne zajednice kroz obnavljanje vrtića, škola i sportskih objekata.

Imajući na umu da lokalne zajednice općenito negativno percipiraju energetske projekte, što Mol poduzima, primjerice, kad treba renovirati ili izgraditi neki objekt ili realizirati neki infrastrukturni projekt u lokalnoj zajednici? Većina europskih postrojenja Mol Grupe pokrenuta su prije nekoliko desetljeća te u tim područjima već postoje uspostavljeni odnosi s lokalnim zajednicama i dionicima. Ta je suradnja široko prihvaćena te se naše komunikacijske aktivnosti odnose na uobičajeno poslovanje i konkretna pitanja, poput novih investicija. Kako bismo izgradili snažnije odnose s lokalnim zajednicama u zemljama, poput Kurdistana ili Pakistana redovito uzimamo u obzir njihove potrebe. Na područjima gdje istražujemo i proizvodimo posvećujemo posebno pažnju odabiru lokacije, dizajniranju opreme i pripremi operativnih planova hitnih intervencija. Ukoliko se te lokacije nalaze u neposrednoj blizini naselja, pripremaju se i planovi hitnih intervencija za područja izvan postrojenja. Osim toga, održavamo redovite sastanke s lokalnom zajednicom i lokalnim vlastima prije početka bilo koje značajne aktivnosti, kao što su testiranja bušotina, proizvodnja ili spaljivanje na baklji. Riječ je o povjerenju koje se gradi godinama, čak i desetljećima te smo vrlo ponosni na svoj pristup i bliske odnose koje imamo s lokalnim zajednicama diljem svijeta.

Danas je zaštita okoliša prioritet za sve industrije, a posebice za energetsku. Kako Mol stoji u ovom segmentu? Apsolutno smo svjesni činjenice da Mol grupa može ostvariti dugoročan uspjeh jedino ako su ekološka pitanja integrirana u naše svakodnevno poslovanje. S jedne strane, kontinuirano ulažemo napore u smanjenje našeg utjecaja na okoliš. Našim programima energetske učinkovitosti smanjili smo emisiju ugljičnog dioksida za više od 300,000 tona godišnje, u usporedbi s 2011. Od 2010. emisije sumporovog dioksida pale su za 60%, dok su se emisije dušikovog oksida smanjile za 40%. S druge strane, podržavamo stvaranje tzv. zelenih prostora. Mol je pokrenuo svoj program Zeleni pojas 2007. godine u Mađarskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, dok su se Hrvatska i Italija pridružile ovoj međunarodnoj inicijativi 2014. Četvrti, sela, mali gradovi i organizacije civilnog društva mogu se prijaviti i napraviti tako zelenije okruženje. Kandidati se obvezuju da će stvoriti minimalno 1500 m2 zelenog prostora, od čega 60% treba biti zasađeno autohtonim biljkama. Također se moraju pobrinuti da uspostavljeni zeleni prostor bude dugoročno održiv te da bude dostupan svim posjetiteljima. Zbog te obveze zajednice se aktivno uključuju u stvaranje zelenih prostora. Time, osim što jačaju svoje međusobne odnose i bolje se povezuju, zeleni prostori postaju očuvaniji i razvijeniji kroz dugi niz godina. Tijekom zadnjih osam godina, podržali smo preko 700 inicijativa u pet zemalja i ‘ozelenili’ više od 2,7 milijuna metara kvadratnih površina i posadili 197.551 drvo, grm ili cvijet.

Koliko uspjeha Mol ima u privlačenju mladih talenata u tvrtku? Širenjem našeg portfelja tijekom godina, Mol Grupa je prerasla u međunarodnog igrača aktivnog na tri kontinenta, u 40 država. Kako bismo se mogli uspješno natjecati na globalnoj razini, suočavamo se s jakom konkurencijom u nastojanju da dovedemo najbolje međunarodne stručnjake i lidere te privučemo najperspektivnije mlade talente. To znači da danas više od jedne četvrtine menadžmenta Grupe dolazi iz inozemstva. Usput rečeno, i ja sam jedan od tih 150 međunarodnih kolega, budući da sam državljanin Njemačke i Austrije. Zahvaljujući našim programima privlačenja i razvijanja talenata, namijenjenih studentima i mladim stručnjacima, Mol grupa, kao i njezine tvrtke članice, danas su među najprivlačnijim poslodavcima u naftnom i plinskom sektoru. Dosad smo zaposlili preko 1500 pojedinaca kroz naš Growww program, koji nudi cjelokupni program poslovne edukacije za preko 200 mladih profesionalaca u 12 zemalja svake godine. Od početka programa, 83% sudionika odlučilo se za ostanak u Mol grupi te su promaknuti, što svjedoči o našem dugoročnom pristupu i posvećenosti profesionalnom razvoju. Iznimno sam sretan što mogu reći da smo u proteklih pet mjeseci osvojili četiri međunarodne nagrade za komunikaciju u postupku pronalaženja talenata. Nagrade koje smo po tom pitanju osvojili snažne su potvrde međunarodnih dionika da je Mol grupa na pravom putu.

Inin korporativni volonterski projekt je široko poznat u Hrvatskoj. Postoji li slična inicijativa na razini Mol grupe? Ponosni smo na Inin volonterski projekt. Tijekom 2014., 259 članova Ininog Kluba volontera sudjelovalo je u 19 inicijativa. Naglasak je bio na ekološkim i humanitarnim projektima te projektima za djecu i mlade. U ovom trenutku, Klub ima oko 350 članova i taj broj svakim danom raste. Na razini MOL Grupe, volonterska je platforma uvijek bila bogata aktivnostima, no bila je rascjepkana. Stoga smo u svibnju 2014. pokrenuli korporativnu volontersku platformu na razini Grupe – Klub volontera Mol Grupe. Ukupan broj volonterskih sati koje su zaposlenici odradili već je značajno narastao. U sklopu prve volonterske akcije u organizaciji središnjice Mol Grupe, 103 volontera sudjelovalo je u stvaranju zelenog prostora i biciklističke staze, dok su radili na poboljšanju uvjeta života i učenja za više od stotinu djece s poteškoćama u razvoju. Još uvijek se radi na usklađivanju koncepta na razini Grupe, no nesumnjivo je da se u INA-i na prvorazredan način provodi volontiranje, što i nama može biti dobar primjer.

You may also like