Intervju: Budućnost gradnje donosi E4 kuću

Tvrtka Wienerberger s partnerima u Hrvatsku uskoro donosi najnoviji europski trend suvremene gradnje koji će podići standard čitavog sektora, a uz to u potpunosti odgovara pooštrenim uvjetima EU za novogradnju. Radi se o inovativnom konceptu e4 kuće, koji će nam u ovom intervjuu predstaviti regionalni product manager Wienerbergera, gospodin Tomislav Franko.

Po čemu se e4 kuća razlikuje od uobičajenih objekata?

E4 kuća objedinjuje 4 ključna čimbenika: energetsku učinkovitost koja se ostvaruje masivnom ovojnicom objekta izrađenom od glinenih blokova, ekološku osviještenost koja se postiže upotrebom obnovljivih izvora energije, ekonomičnost kroz troškovno pristupačnu izgradnju i niske energetske troškove, te emociju jedinstvene udobnosti zdravog življenja. Energetska učinkovitost najvažniji je princip – upravo je ona u fokusu pooštrenih europskih uvjeta za buduću gradnju.

Koje su najvažnije karakteristike zbog kojih bi se investitori trebali odlučiti za e4 koncept?

Danas je za budućnost našeg planeta jako važno kako utječemo na okoliš. Korištenjem energije sunca, topline okoline ili bio-mase u e4 kući smanjuju se emisije CO2 objekta do 93%, a pri tome se automatski smanjuje primarna energetska potreba. Uz to, prosječni Europljanin provodi oko 90% vremena u zatvorenim prostorijama. Istraživanja pokazuju, da u njima ponekad udahne više štetnih tvari nego na prometnicama u uvjetima pojačanog prometa. E4 koncept izjednačuje odstupanja vlažnosti zraka kao i temperaturu prostorije.

Jesu li za takvu gradnju potrebni neki novi, umjetni materijali?

Ne, upotrebljavamo samo tradicionalnu kvalitetu u modernoj verziji. Od posve prirodnih materijala (gline, pijeska, vode i piljevine) u pećima visokih temperatura proizvodimo Porotherm opeku i Tondach crijep koji traje stoljećima. Masivna gradnja omogućuje zadržavanje topline i sprječavanje prodora hladnog zraka uz pomoć Dryfix sustava. Ipak, ostvaruje se i prozračnost iznimno kvalitetne atmosfere u prostoru stanovanja.

Zašto je Hrvatska odabrana za izgradnju e4 kuće odmah nakon Austrije i mogu li si Hrvati uopće priuštiti takav objekt?

Pilot projekt održive gradnje opekom smješten je u Zwettlu u Donjoj Austriji, regiji poznatoj kao austrijski hladni pol (-36.6°C). Kako se u tim ekstremnim uvjetima dokazala učinkovitost modernog sustava grijanja i fotonaponskog agregata, koji osiguravaju da 100% potrebne energije budu dobiveno preko obnovljivih izvora energije, nije bilo nikakve bojazni da sustav zakaže u zagrebačkoj regiji gdje temperaturne razlike nisu toliko ekstremne. Hrvatski investitori sa zanimanjem su prihvatili ovaj izazov, a možemo ustvrditi da su, dugoročno gledano, troškovi e4 gradnje manji. Tome pridonose kraće vrijeme građenja, niži troškovi materijala, ušteda energije, niski troškovi održavanja, dugi životni vijek, sigurna investicija i visok povrat od investicije zbog visokokvalitetnog građevinskog materijala.

Koji vas partneri podržavaju u ovom projektu?

Partneri projekta su tvrtke Bosch, Baumit, Knauf Insulation, Pipelife, Pana stolarija, Semmelrock, Tondach i Velux. Visokokvalitetni proizvodi svih nas jamče kreaciju sigurnog, funkcionalnog, toplog i udobnog doma s puno prirodne svjetlosti. Naravno, objekt je i estetski privlačan, te se lako prilagođava osobnom stilu i željama investitora.

Kome se zainteresirani investitori mogu obratiti za izgradnju vlastite e4 kuće budućnosti?

Svi koji žele najvišu kvalitetu stanovanja za sebe i svoju obitelj mogu se obratiti tvrtki Wienerberger gdje ćemo im detaljno predstaviti osnovni koncept, a zatim uz suradnju s arhitektima stvaramo optimalno rješenje za njihov budući dom.

You may also like

0 comments