Intervencija Kine podigla cijene nafte

Cijene nafte ponovo su četvrtak porasle na međunarodnim tržištima, nadomak razini od 55 dolara za barel, nakon što je kineska središnja banka poduzela dodatne mjere kako bi ojačala likvidnost i time poduprla rast gospodarskih aktivnosti.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 49,05 dolara.

U srijedu su cijene nafte pale na londonskom tržištu 5,5 posto a smanjene su i u SAD-u, pritisnute oštrim skokom zaliha u Sjedinjenim Državama. Prema službenim podacima vlade u Washingtonu, zalihe sirove nafte poskočile su u prošlom tjednu za 6,3 milijuna barela, što je ponovo usmjerilo fokus na prekomjernu opskrbu, nakon nekoliko dana rasta pod utjecajem naznaka od smanjenju američke proizvodnje iz škriljca.

U četvrtak je tržište crpilo optimizam iz odluke kineske središnje banke o smanjenju obveznih rezervi banaka radi jačanja likvidnosti i podupiranja rasta u drugom potrošaču nafte u svijetu.

“Morat ćemo ipak malo pričekati na dugotrajniju promjenu cjenovnog trenda na naftnim tržištima”, konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “Za sada nema temelja za održivi oporavak (cijena)”, dodaje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 52,22 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like