Insider: Tko se to u HEP-u dodvorava Mostu?

Posljednjih mjesec dana Uprava HEP-a, još predvođena predsjednikom Uprave Pericom Jukićem, u tri je navrata smijenila nekolicinu svojih direktora. Neke od njih postavila je sama, neki su iz prošlih Uprava, pojedini su bili imenovani po političkoj liniji, neki su, pak, djeca HEP-a, piše Jutarnji list, a insider Energypressa potvrđuje.

Naš insider objašnjava kako se radi o očajničkom potezu Perice Jukića koji uz pomoć dobre prijateljice, koja je u prijateljskom kontaktu s Mostom, želi ostati u poziciji moći. Naš izvor dodaje kako nije rijetkost vidjeti Pericu Jukića s ministrima i državnim tajnicima Mosta u kafićima u zagrebačkoj Radničkoj ulici.

No, oko jednog imena digla se najveća prašina – to je Nikola Rukavina, direktor HEP Proizvodnje, koji se spominjao kao HDZ-ov kandidat za novog čelnika HEP-a. Ta mu je pozicija, navodno, dva puta ponuđena, no on ju je odbio. Rukavinu je zamijenio v. d. Željko Starman.

Rukavina nije htio komentirati svoju smjenu, a u HEP-u nam nisu htjeli otkriti imena drugih direktora koji su smijenjeni. No, iz izvora bliskih kompaniji ipak smo doznali da su među njima još i direktorica Sektora za EU i regulatorne poslove Ivona Štritof, direktorica Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica Sektora za ljudske potencijale Petra Subašić, direktor tvrtke HEP Upravljanje imovinom Stanko Kežman, direktor društva Program na Savi Dubravko Ponoš, direktor Sektora za integralnu sigurnost Mladen Ružman te direktor Sektora za nabavu Mario Maričić.

Na upit što je razlog tih smjena, u HEP-u odgovaraju samo “da je imenovanje na razini srednjeg menadžmenta te direktora ovisnih društava u nadležnosti Uprave te da su sve odluke Uprave, pa tako i one vezane uz kadrovska pitanja, usmjerene na unapređenje postojećih poslovnih procesa te razvoj daljnjeg poslovanja cijele HEP grupe”.

Od ljudi upućenih u situaciju može se čuti da je Rukavina opozvan s mjesta direktora jer mu se pripisuju loša realizacija investicija i planova nabave te pritužbe mnogih tvrtki za netransparentno ponašanje i namještanje javnih natječaja. U ostale smjene nisu upućeni, ali komentiraju da su neuobičajene jer ih donosi Uprava koja je i sama na odlasku te da su smijenjeni i oni koji su imali iznimne rezultate te nisu vezani uz politiku. HEP-ovi sindikati misle da je možda posrijedi uzmicanje bivših direktora na sigurnija radna mjesta prije dolaska nove uprave, koja bi ih mogla žešće nagaziti. No, još im je vjerojatnije da postojeća ima obećanje političkih krugova da neće biti smijenjena bude li bespogovorno izvršavala sve naredbe koje od njih dobiva.

You may also like

0 comments