Inovativnost je put za postizanje konkurentnosti

Direktor osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS Jean-Pierre Maričić u petak je prilikom otvaranja međunarodne konferencije o poduzetništvu istaknuo da je inovativnost put kojima bi Hrvatska treba ići da postane konkurentnija, s obzirom da ne može cijenom rada i velikom industrijskom proizvodnjom konkurirati u globalnom okruženju .

Na 10. jubilarnoj konferenciji o poduzetništvu pod nazivom „Inovativnost i konkurentnost kao pokretači razvoja“, Maričić je naveo da je, prema podacima Eurostata, Hrvatska na dnu liste članica EU po broju patenata na milijun stanovnika, s manje od četiri patenta, dok je prosjek u EU 110. Dodao je i da u državama poput Norveške, Švedske, Danske na milijun stanovnika bilježe više od 300 patenata.

Osnivač Iskon interneta te vlasnik i osnivač photoMatha Damir Sabol, govoreći o inovativnom poslovanju kao jamcu uspjeha, rekao je da je inovativnost uz znanje nužna te da su to stvari na koje se jedino možemo osloniti. Istaknuo je Osijek kao dobar primjer kako se treba razvijati poduzetnička klima i softverska industrija.

Odgovarajući na novinarski upit što Hrvate koči u inovativnosti, Sabol je kazao da imaju na raspolaganju druge prilike. Pojašnjavajući, naveo je primjer kako je nedavno bio u Dalmaciji s čovjekom koji se bavi start-upima iz Estonije te da mu je rekao da bi otvorio konobu da živi u Dalmaciji a ne bi krenuo sa start-upom. Rekao je i da smo i blizu Europe, u koju odlaze kadrovi zbog dobrih uvjeta koje tamo dobivaju, prije se odlučujući za veću plaću nego za upuštanje u rizik kakvo je poduzetništvo.

„Poduzetništvo je veliki rizik, jer kod nas nije podržano koliko bi trebalo, ali ima dobrih primjera iz kojih se razvijaju inovativne tvrtke’, naveo je Sabol.

Napomenuo je kako je za izlazak na svjetsko tržište potrebno znanje, upornost, hrabrost i spoznaja kamo ide svijet da bi u njemu mogli pronaći svoje tržišne niše. Dodao je i kako pri tome treba ozbiljno raditi i ne bojati se.

BIOS i Centar za poduzetništvo Osijek organizatori su konferencije o poduzetništvu koja se održava u petak i subotu, a predavači su zanimljivi poduzetnici koji svojim inovativnim procesima, proizvodima i uslugama konkuriraju na globalnom i regionalnom tržištu.

(Agencija)

You may also like