Inicijativa za donošenje zakona o lobiranju

Hrvatsko društvo lobista (HDL) i Transparency International Hrvatska (TiH) dogovorili su strateško partnerstvo, odnosno suradnju na donošenju zakona o zagovaranju interesa, tzv. lobiranju.

Iz HDL-a su u utorak priopćili kako se zajedničko djelovanje odnosi na sastanke s Uredom predsjednice RH, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, saborskim zastupnicima te drugim nadležnim tijelima javne vlasti, sve kako bi se postojeći zakonski prijedlog žurno uputio u parlamentarnu proceduru.

Zakon o zagovaranju interesa, pojašnjavaju, definirao bi obveznu registraciju onih koji žele utjecati na tijela javne vlasti, uvid u zagovarane interese pregledom javnog registra (dostupan na internetskoj stranici), akreditaciju za interesne predstavnike koji mogu ulaziti u Sabor i slušati sjednice, te sankcije za one koji žele utjecati na javne politike i odluke javne vlasti, a ne žele se registrirati. “Cilj ovog Zakona je urediti područje zagovaranja interesa u Republici Hrvatskoj. Inicijativa HDL-a za registracijom interesnih skupina koje lobiraju državne institucije ima čvrsto uporište u europskom pravnom okviru i Europskom registru transparentnosti. Uvjereni smo da će ovaj vrijedan projekt biti na korist svim građanima Republike Hrvatske”, navodi u priopćenju predsjednik HDL-a Natko Vlahović.

Uz Zakon o zagovaranju interesa, ističe, nužno je donijeti i Zakon o zaštiti zviždača, jer “nije pitanje hoće li, već kada će taj zakon stupiti na snagu”. “Tek kada u tome uspijemo, svi ostali problemi vezani uz netransparentnost u zagovaranju interesa će se rješavati s lakoćom i efikasnošću”, tvrdi u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir. HDL je udruga koja okuplja pravne i fizičke osobe koje se povremeno ili profesionalno bave lobiranjem, kao i one koje se lobiranjem namjeravaju baviti u budućnosti. Lobiranje žele promovirati kao ozbiljnu, legalnu i legitimnu profesiju, zalažući se za regulaciju lobističkog djelovanja uz poštivanje najviših etičkih standarda.

You may also like

0 comments