Inicijativa Dobrodošli: Izbjeglicama omogućiti dostojanstven život

Inicijativa Dobrodošli! reagirala je u subotu na najavu Ministarstva unutarnjih poslova RH o zatvaranju Zimskog prihvatno-tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu, istaknuvši kako je preseljenje iz kampa koji nije prilagođen za dulji boravak, pozitivan korak, ali kako je neprihvatljiva odluka da se dio izbjeglica preseli u detencijski centar Ježevo u kojem će im biti onemogućen izlazak i sloboda kretanja.

Obespravljenim, prestrašenim i u neizvjesnosti zatečenim osobama koje se trenutno nalaze u kampu Slavonskom Brodu “potrebno je odmah ukinuti zabranu slobode kretanja”, navodi se u priopćenju Inicijative Dobrodošli!

Napominju da je riječ o 96 osoba koje su, kako tvrde, “nakon što su izdvojene iz koridora temeljem arbitrarnih i diskriminacijskih odluka (primjerice na temelju izgleda, boje kože, kose i očiju, zemlje, regije ili grada iz kojeg dolaze, jezika i dijalekata koje govore), vraćene iz Slovenije u Hrvatsku koju nakon zatvaranja granica više nisu mogli napustiti”. Riječ je o muškarcima, ženama, djeci koji su preko noći ilegalizirani i kriminalizirani primjenom nezakonitih mjera, kršenjima Konvencije o statusu izbjeglica i brojnih drugih međunarodnopravnih obveza te mimo zakonske osnove prisilno zadržani, dodaje se u priopćenju.

Podsjetivši da izbjeglice imaju mogućnosti – ili traženje azila ili preseljenje u detencijske centre, Inicijativa Dobrodošli! zahtjeva od nadležnih institucija da pokrenu mehanizme zaštite svih osoba koje su trenutno smještene u Slavonskom Brodu te da osiguraju uvjete za dostojanstven život tih ljudi.

Nacionalno i europsko zakonodavstvo detenciju opravdava samo u iznimnim slučajevima, kao mjeru koja se primjenjuje jedino ukoliko ne postoje nikakve druge dostatne, ali manje restriktivne mjere, kažu iz Inicijative.

Smatraju da Hrvatska treba pronaći rješenje za smještaj tražitelja azila i izbjeglica u čvrste objekte otvorenog tipa u urbanim ili ruralnim sredinama gdje neće biti getoizirani, već će im biti omogućen pristup pružateljima podrške te mogućnost integracije.

Iz Ravnateljstva policije Hini je jučer potvrđeno da su zbog racionalizacije troškova u tijeku pripreme za zatvaranje Zimskog tranzitno-prihvatnog centra za izbjeglice u Slavonskom Brodu. U slavonskobrodskom Centru trenutno je 96 ljudi. Migranti će iz Slavonskog Broda biti premješteni u postojeće prihvatne centre za strance na području Hrvatske.

Prema podatcima MUP-a RH, u 2016. godini zahtjev za azil u Hrvatskoj podnijele su 162 osobe. U Ravnateljstvu policije napominju da ne postoji vremenski rok kojim se ograničava izražavanje namjere za traženjem azila u Republici Hrvatskoj.

You may also like