ING, njemačka je industrija u kontinuiranu porastu

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je blago porasla u prosincu, četvrti mjesec zaredom, a skok novih industrijskih narudžbi signalizira jačanje oporavka u idućim mjesecima, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i tehnologije.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u posljednjem mjesecu 2014. mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima ministarstva zabilježila isti postotni rast. Prvotni su podaci ukazivali na pad industrijske proizvodnje u studenom za 0,1 posto, pokazuje izvješće objavljeno u petak.

To znači da je proizvodnja rasla četiri mjeseca zaredom, prvi puta od početka 2011., što znači da nakon slabog ljetnog polugodišta 2014. ponovo bilježi blagi uzlazni trend, konstatiraju u ministarstvu.Najsnažnije je pritom u sektoru prerađivačke industrije u posljednjem mjesecu prošle godine povećana proizvodnja intermedijarnih dobara, za 2,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je proizvodnja investicijskih dobara smanjena 1,2 posto.

Uteg je bio i građevinski sektor, gdje su aktivnosti pale 2,9 posto u odnosu na studeni.Odvojeno objavljen podatak ministarstva o skoku industrijskih narudžbi u prosincu za 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec sugerira da bi oporavak u idućim mjesecima mogao ojačati. Rast narudžbi zabilježen je i u matičnoj Njemačkoj, za 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, i u inozemstvu, za 4,8 posto, pri čemu se ističe uravnotežen priljev narudžbi iz eurozone (povećane za 5,9 posto) i iz zemalja izvan područja primjene jedinstvene europske valute (uvećane za 4,0 posto).

Podaci pokazuju da se njemački industrijski stroj zahuktava, konstatira ekonomist ING-a Carsten Brzeski. Za Njemačku su oštar pad cijena energije i slabiji euro u osnovi “poseban i gotovo besplatan paket pooticaja”, pojašnjava on

You may also like