Informacija o ponuđačima za Uljanik za nekoliko dana

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u utorak nakon sastanka s predstavnicima sindikata da će imena ponuđača za strateško partnerstvo u Uljanik Grupi objaviti za nekoliko dana jer Upravi treba vremena za kvalitetnu analizu ponuda.
Na sastanku, kazao je, bilo je riječi o o tome jesu li pristigle ponude ozbiljne i može li se na njih računati, o tome da se izbjegne stačaj 3. maja te ostavi vremana Upravi za kvalitetnu analizu pristiglih ponuda. “Konsenzusom svih sudionika za stolom prihvatili smo činjenicu da imamo puno povjerenje u ovu Upravu”, istaknuo je Horvat. Dodao je da će u nekoliko sljedećih dana pustiti Upravu na miru da objasni sve nedoumice i pripremi analizu na temelju koje će Uprava, Nadzorni odbor i Skupština donijeti odluku.

Napomenuo je i kako se traže modaliteti kako radnicima isplatiti plaće za prosinac i siječanj te kako prebroditi razdoblje dok se strateški partner ne uključi u proces restrukturiranja i preuzme obveze.

Ukupni program restrukturiranja iznosi oko 800 milijuna eura, kazao je Horvat dodavši kako je minimum da u 50 posto troškova sudjeluje partner, a 50 posto država iako udio partnera može biti i veći. O tome je li netko od ponuđača spreman dati 400 milijuna eura, Horvat je kazao da ćemo morati pričekati još nekoliko dana kada će biti gotove analize.

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Emil Bulić izjavio je nakon sastanka sa sindikatima i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom kako je šest potencijalnih partnera obavilo dubinsko snimanje Uljanikova poslovanja, ali nije otkrio o kome je riječ, objasnivši da to ne može jer je Uljanik uvršten na burzu. “O svemu ćemo izvijestiti kada završe pregovori”, rekao je Bulić.

Na novinarsku primjedbu kako je rečeno kako će danas biti poznato tko su potencijalni strateški partneri, odgovorio je kako se radi o šest zainteresiranih partnera koji su pristupili “data roomu”, te da će o samom broju ponuda izvijestiti kada završe pregovori.

Najavio je da će za to trebati nekoliko dana. Dodao je da je postupak osjetljiv, a na konstataciju novinara da nije protivno pravilima Zagrebačke burze objaviti tko je zainteresiran za strateško partnerstvo, odgovorio je da se razmatraju pristigli materijali i da će nakon toga bez odgađanja izvijestiti javnost.

Zanijekao je da su glavni razlog neobjavljivanja imena ponuđača pravila Zagrebačke burze, nego je to, kako je rekao, odgovoran odnos prema vjerovnicima, svim dionicima postupka, radnicima i dioničarima.

Na primjedbu kako bi dobro bilo da građani, porezni obveznici koji će snositi znatan dio troška restrukturiranja, znaju tko je poslao ponude, odgovorio je da upravo zato ponude prije izlaska u javnost moraju biti proučene.

Na pitanje koliko je ukupno ponuda stiglo, a ne samo valjanih, odgovorio je: “Recimo da je stiglo nekoliko ponuda” Najavio je da će Uprava, nakon što razmotri ponude, razgovarati o tome sa socijalnim partnerima i Nadzornim odborom i utvrditi najboljega ponuđača. “Svi smo zajedno potpisnici izjave o tajnosti podataka i neki investitori možda ne žele da objavimo ta imena”, rekao je.

Dodao je kako je to “najnormalniji dio procesa dubinskog snimanja”.

You may also like