Inflacija u eurozoni još nije blizu vrhunca

Christine Lagarde

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak u Europskom parlamentu kako nije uvjerena da je inflacija dosegla vrhunac nakon što je prešla najviše zabilježene razine u eurozoni.
Lagarde je također rekla zastupnicima u Europskom parlamentu da ECB nije gotova s povećanjem kamatnih stopa s ciljem ublažavanja učinaka rasta cijena.

Prema njezinim riječima, previše je neizvjesnosti da bi se znalo hoće li inflacija, koja je u listopadu iznosila 10,6 posto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste euro.

Kada pogledate što diže cijene, “bilo da se radi o hrani ili robi široke potrošnje ili energiji, ne vidimo komponente ili smjer koji bi me naveo da vjerujem da smo dosegli vrhunac inflatornih kretanja i da idemo inflacija će uskoro pasti”, rekla je Lagarde.

To, prema njezinim riječima, znači da će ECB “nastaviti krotiti inflaciju svim alatima koji su joj na raspolaganju”, prvenstveno povećanjem kamatne stope, dodala je u obraćanju Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Europske unije. Parlament.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatnih stopa u listopadu, najbržeg tempa povećanja kamatnih stopa dosad, ECB, rekla je Lagarde, očekuje da će “dodatno podići stope, na razinu potrebnu da se osigura da se inflacija u dogledno vrijeme vrati na srednjoročnu projiciranu razinu”. postotak od dva posto“.

ECB se pridružio američkim saveznim rezervama i drugim središnjim bankama diljem svijeta u brzom podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju koja je podivljala dok se globalno gospodarstvo prvo oporavlja od pandemije Covid-19, a zatim se pogoršava nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Središnje banke riskiraju da nacionalna gospodarstva gurnu u recesiju dok se svijet bori s energetskom krizom, rastućim cijenama hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar.

You may also like