Home Ekonomija Industrijski sektor potaknuo Wall Street

Industrijski sektor potaknuo Wall Street

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom i industrijskom sektoru, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i optimizmu u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Dow Jones ojačao je 175 bodova ili 0,70 posto, na 25.239 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 2.724 boda, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 7.347 bodova Najviše je jučer ojačao S&P indeks tehnološkog sektora, za 1,6 posto, što se zahvaljuje skoku cijena dionica Applea i Microsofta za 2,7 posto. Ta dva tehnološka diva objavili su prošloga tjedna nešto bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.[/vc_column][/vc_row]

Tehnološki je sektor ojačao i zbog optimizma ulagača uoči objave financijskih rezultata Alphabeta. No, unatoč većim prihodima i dobiti nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta pala je nakon zatvaranja Wall Streeta više od 2 posto jer je poslovno izvješće pokazalo da su troškovi poslovanja te krovne kompanije Googlea porasli iznad svih očekivanja. Više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavilo rezultate, pri čemu je njih oko 71 posto svojim zaradama u posljednjem lanjskom tromjesečju nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjoj razini u tom tromjesečju iznositi 15,4 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto. No, nakon iza upozorenja iz kompanija zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, analitičari smanjuju procjene zarada kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Znatno su jučer, u prosjeku 1,3 posto, porasle i cijene dionica u industrijskom sektoru, vrlo osjetljivom na trgovinska pitanja, što se zahvaljuje optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Doduše, od prošloga četvrtka, kada je u Washingtonu završen još jedan krug pregovora, nema nikakvih detalja o tome što je dosad dogovoreno, no Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade kaže: „Nema negativnih vijesti o trgovinskim razgovorima između SAD-a i Kine, pa je to ponešto potaknulo tržište”. Ta će tema, dodaje Cruz, i idućih tjedana imati veliki utjecaj na tržište.

S&P 500 indeks dosegnuo je krajem rujna prošle godine rekordne razine, no potom je u iduća dva mjeseca potonuo oko 20 posto zbog trgovinskog rata između Kine i SAD-a, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i najava američke središnje banke da će nastaviti povećavati kamate.

No, posljednjih mjeseci S&P 500 nadoknadio je veći dio tih gubitaka, pa je sada od svoje rekordne razine udaljen oko 8 posto. Oporavak tržišta zahvaljuje se porukama Feda da će ipak biti strpljiv po pitanju podizanja kamata i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora. A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.034 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 posto, na 11.176 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 5.000 bodova.

Related Posts