Industrijski div prestaje proizvoditi elektrane na ugljen

General Electric
Američki industrijski div General Electric (GE) objavio je da će zatvoriti ili prodati pogone u kojima gradi elektrane na ugljen i fokusirati se na obnovljive izvore energije i zelenije alternative.

GE spada među najveće proizvođače elektrana na ugljen u svijetu ali je zbog sve većeg udjela struje iz čišćih izvora u američkim elektroenergetskim mrežama već signalizirao da se namjerava manje oslanjati na fosilna goriva. Prije pet godina ipak je dogovorio najveću akviziciju otkad je osnovan, plativši gotovo 11 milijardi eura za proizvođača turbina za elektrane na ugljen.

Najnoviji poslovni zaokret najavljen je uoči američkih predsjedničkih izbora na kojima će se natjecati dva kandidata s gotovo oprečnim mišljenjima o ugljenu, primjećuje BBC.

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je pomoći posrnuloj američkoj industriji ukidanjem standarda o emisiji štetnih plinova iz ugljena koje je uveo njegov prethodnik Barack Obama. Njegova nastojanja nisu puno pomogla i jeftinije alternative poput prirodnog plina i energije Sunca i vjetra kontinuirano povećavaju udio u tržišnu energije.

GE je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak sugerirao da je odluka o prijelazu na obnovljive izvore energije motivirana ekonomskim razlozima. GE namjerava i dalje pružati usluge održavanja postojećih elektrana na ugljen, ali upozorava da će odluka značiti gubitak nekih radnih mjesta. Zbog pandemije već su počeli ukidati radna mjesta u podružnici koja proizvodi motore za mlažnjake GE Aviation. U konačnici trebali bi ih ukinuti ukupno 13 tisuća.

You may also like