Industrija platila danak visokim cijenama energije

Analiza S&P Globala

Aktivnost u industriji eurozone ponovo je pala u rujnu budući da građani pod pritiskom visokih troškova života opreznije troše, a kompanije zbog visokih računa za energiju smanjuju proizvodnju, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) pao je u rujnu za 1,2 boda u odnosu na kolovoz, na 48,4 boda, najnižu razinu u 27 mjeseci, pokazalo je redovno mjesečno istraživanje istraživačke tvrtke S&P Global, objavljeno u ponedjeljak.

Vrijednosti ispod 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

Indeks proizvodnje pokazuje kontinuirani pad aktivnosti, zadržavši se također ispod vrijednosti od 50 bodova.

“Ružna kombinacija proizvodnog sektora u recesiji i sve većih inflatornih pritisaka dodatno će potpiriti zabrinutost za izglede za gospodarstvo eurozone”, rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Globala.

“Uz izuzetak obustave rada na početku pandemije, proizvođači u eurozoni nisu doživjeli tako nagli pad potražnje i proizvodnje od vrhunca globalne financijske krize početkom 2009.”,ističe Williamson.

Potražnja je pala najviše otkada se pandemija koronavirusa počeli širiti svijetom, obujam nerealiziranih narudžbi smanjiose, a zalihe neprodanih gotovih proizvoda povećale jer su tvornice zbog sve većih ulaznih troškova podigle cijene proizvoda.

Optimizam je tako splasnuo i indeks koji mjeri očekivanja menadžera nabave o proizvodnji u idućih 12 mjeseci pao je ispod 50 bodova, s kolovoških 52,7 bodova, najnižu razinu od svibnja 2020. godine.

You may also like