Indonezija se okreće iranskoj nafti, što će reći Saudijci?

Indonezija je nekada bila značajan izvoznik nafte. Međutim, ta zemlja trenutno troši duplo više tog energenta nego što proizvodi, a Iran želi to iskoristiti. Na sastanku u Džakarti predstavnici iranske naftne industrije predstavljaju poslovne prilike indonezijskim kolegama. Od kako su sankcije protiv Irana podignute prošlog mjeseca, razgovori su intenzivirani.

“Iran nam je bitan zbog velikih naftnih rezervi, koje su treće po veličini u svijetu. Indonezija ima brojnu populaciju, kojoj će u budućnosti trebati mnogo nafte. Potrebne su nam stabilne dugoročne opskrbe, a to možemo omogućiti u saradnji s Iranom”, navodi Gusti Nyoman Wiratmadja, ministar za energetiku Indonezije.

I sama Indonezija je nekada bila značajan izvoznik nafte. Danas proizvodi 700.000 barela dnevno, međutim, troši duplo više. Manjak koji jeftina iranska nafta može nadoknaditi. “I u prošlosti smo dosta sarađivali s Indonezijom. Nažalost, saradnja je prekinuta zbog sankcija. Sada želimo pokrenuti saradnju u raznim sektorima”, kazao je Manzieh Riahi iz iranskog Ministarstva nafte.

Indonezija tvrdi da ugovori s Iranom neće utjecati na njihove odnose sa Saudijskom Arabijom. “Moramo poslovati sa svima koji su spremni investirati. To podrazumijeva i Iran, i Saudijsku Arabiju, bez obzira na njihov međusobni konflikt. Dvije strane možda jesu posvađane, ali mi ih pozivamo da ovdje surađuju”, rekao je Marwan Batubara iz Indonesian Resources Studiesa.

“Indonezija tvrdi da su obnovljene veze s Iranom isključivo poslovne. Kao zemlja s najvećom populacijom muslimana sunita na svijetu, veze s dominantno šiitskim Iranom su osjetljiva tema. Ali, Vlada inzistira na jačanju poslovnih veza sa svima koji nude konkurentne uvjete”, javlja reporter Al Jazeere Step Vaessen. Osim prodaje sirove nafte, Iran je na sto stavio i ponude koje se odnose na gradnju naftnih rafinerija, hidroelektrana te razmjene tehnoloških inovacija s Indonezijom.

You may also like